23948sdkhjf

Fra rødt til sort: Ny strategi skal trække teknikentreprenør i plus

Sammenlægning af afdelinger, fokus på kerneforretningen samt færre dyre lejemål - og chefer. Det er blandt grebene, Brøndum tyer til efter et skuffende regnskabsår

Bøtten bliver vendt hos teknikentreprenøren Brøndum, som har sat gang i en "grundlæggende restrukturering" efter selskabet er endt med et millionminus i seneste regnskab.

Restruktureringen skal føre til en mere fokuseret forretning i kerneområderne vvs, sprinkler, ventilation og fjernvarme hos den snart 80-årige teknikentreprenør med hovedsæde i Viborg. Og ikke mindst en bedre indtjening, efter at resultatet før skat i seneste regnskab endte på negative 5,6 mio. kr.

Blandt andet er flere af Brøndums afdelinger nu lagt sammen med fælles ledelse, og antallet af lejemål er skåret ned. Med omlægningen er der også nedlagt en række stabs- og ledelsesfunktioner. 

- Vi skærer ned på antallet af lokationer, og skærer ind i toppen. Det er bedre, at vi har gode projektfolk end mange direktører, siger adm. direktør Jette Grabow, der har siddet på posten siden maj efter afskedigelsen af den tidligere direktør.

Dertil er der nye folk for bordenden. Udover at Jette Grabow, tidligere finansdirektør, er trådt til som adm. direktør er Peter Sørensen og Lars Thorup Trankjær - som begge før har været en del af Brøndum-koncernen - tiltrådt som direktører med ansvar for driften.

- Nu er der ikke kun administrative folk, der sidder i direktionen. Vi har fået tilført nogle solide faglige, håndværksmæssige kompetencer, siger Jette Grabow om de to direktører.

Det er ikke en bevidst strategi, at vi kommer til at blive mindre for at blive mere lønsomme, men vi er nok mere selektive i det, vi tager ind Jette Grabow, adm. direktør i Brøndum A/S

Fire Brøndum-huse 

At der er skåret ned på lokationer og lagt afdelinger sammen er mundet ud i, at selskabet nu har etableret sig med fire afdelinger. ”Brøndum-huse” kalder selskabet dem.

Brøndum har før haft en serviceorganisation, en entrepriseorganisation og en fjernvarmeorganisation. Nu har hvert ”Brøndum-hus” én chef med det fulde ansvar på tværs af fag og kunder:

- Sådan at når kunden kommer ind i huset, besluttes det, om det er servicefolkene, entreprisefolkene eller fjernvarmefolkene, der skal lave det. Det, tror vi på, giver et større fokus på håndværket fagligheden, medarbejdere - og kunderne ikke mindst, som oplever et mere samlet Brøndum.

Skal kunne rykke hurtigere

De færre lokationer bunder også i et ønske om at få en forretningsstruktur, så man hurtigere kan omstille sig. Ikke at ”være så tunge bagi”:

- Så ved udgangen af året har vi ikke længere et stort lejemål i Aarhus og i Kolding, som vi har haft tidligere. Og det er ikke fordi vi er væk, vi mobiliserer bare vores folk et andet sted fra, siger hun.

- Om vi har en opgave i Odense kontra om vi har en i Aalborg eller en større opgave i Esbjerg, skal vi kunne mobilisere noget. Det har vi gjort før med succes andre steder. Vi har for eksempel ikke noget lejemål i Odense, selvom vi har flere gode, store opgaver i Odense. Så vi ved modellen kan lade sig gøre.

Alt sammen skal gerne også føre til, at de faste omkostninger barberes ned.

Fortrøstningsfulde

Nedlæggelsen af chefstillinger, sammenlægning af afdelinger og reduktionen af lejemål vil spare selskabet for omkring 20 mio. kr. årligt, vurderer Brøndum. Der ventes da også et bedre resultat, når regnebrættet gøres op ved næste regnskabsafslutning i april. 

Forventningen er et positivt resultat før skat på omkring 3 til 6 mio. kr., men dog en mindre omsætning på omkring 400 til 425 mio. kr.

Skal Brøndum nu til at være mindre for igen at tjene penge?

- Det er ikke en bevidst strategi, at vi kommer til at blive mindre for at blive mere lønsomme.  Men vi er nok mere selektive i det, vi tager ind. Vi skal være helt sikre på, at det vi laver, tjener vi penge på, så vi også bevarer en god virksomhed for vores medarbejdere og kunder, siger den adm. direktør.

Adskillige parter - fra vismænd over brancheforeninger til virksomhedsledere - har spået, at økonomien det kommende år kan få sig en kold afvaskning. Men Jette Grabow tror på, at Brøndum stadig vil have fornuftigt med opgaver og aktivitet:

- Vi er fortrøstningsfulde. Der er områder i byggeriet, der går ned nu. Omvendt er vi rigtig stærke på blandt andet fjernvarmemarkedet, og vi gør meget ud af at understøtte den grønne omstilling i samfundet. Og på det område forventer vi en stigende aktivitet.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109