23948sdkhjf

Nye beregninger fremrykker genhusning i kendt højhusbyggeri

Svære konstruktionsfejl gør, at tre af Bellahøjhusene i Brønshøj skal evakueres ved vind svarende til hård kuling. Det får nu boligforening til at genhuse beboere før tid

Samvirkende Boligselskaber har besluttet at genhuse beboerne i tre af selskabets Bellahøjhuse før tid. 

Beslutningen omfatter 149 familier og er truffet, da ny ingeniørberegning viser, at bygningerne har så svære konstruktionsfejl, at de skal evakueres ved vind svarende til hård kuling. 

Mere præcist tåler husene ikke en vindbelastning på mere end 11-12 meter pr. sekund i middelvind. En situation, der statistisk set kan forekomme månedligt.

Det skriver KAB Nyt.

- Genhusning er en stor indgriben i den enkelte beboers liv og dagligdag, men vi står beklageligvis i en situation, hvor vi som ansvarlig organisationsbestyrelse ikke ser andre muligheder, siger John B. Sørensen, formand for Samvirkende Boligselskaber, til KAB Nyt. 

Beredskab på plads

Københavns Kommune er orienteret om beregningsresultaterne, og Samvirkende Boligselskaber har på den baggrund modtaget en såkaldt agterskrivelse til høring. 

Heraf fremgår det, at kommunen agter at påbyde boligselskabet at genhuse hele SAB II i løbet af et år. Foreløbig har boligselskabet altså valgt at genhuse beboerne i de tre mest udsatte huse.

KAB har på vegne af Samvirkende Boligselskaber tilrettelagt et beredskab til evakuering af beboerne, hvis de kritiske vindhastigheder opstår, inden beboerne er genhuset.

Det bliver nu styrket til at kunne håndtere en forventet evakuering af husene med øget frekvens, oplyser Rolf Andersson, der er udviklingsdirektør i KAB.

Beredskabet blev etableret, da tidligere ingeniørundersøgelser har afdækket konstruktionsfejl - dog i væsentlig mindre omfang end de nye beregninger. 

For de øvrige Bellahøjhuse i Samvirkende Boligselskaber gælder et varslingsniveau på stærk storm og orkan.

Bellahøjhusene blev opført i 1950’erne og regnes for Danmarks første højhuse. De fire boligorganisationer, som ejer husene, er på vej med gennemgribende renoveringer.

Renoveringen af Samvirkende Boligselskabers huse forventes at gå i gang i 2025 og blive afsluttet i 2029.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11