23948sdkhjf

Underjordisk museum lægger udfordringer bag sig og sætter åbningsdato

Kulminationen på adskillige års arbejde under og over jorden er indenfor rækkevidde i Rold Skov. Koldkrigsmuseet Regan Vest, der er indrettet i og omkring den atomsikre bunker af samme navn, har endelig sat en åbningsdato.

Fra 13. februar 2023 kan offentligheden komme med ind og se, hvad der længe er blevet arbejdet bag kulissen i den tidligere tophemmelige koldkrigsbunker, oplyser Nordjyske Museer i en pressemeddelelse.

– Det er noget, som vi har arbejdet på i over ti år, og som har krævet meget af såvel museets medarbejdere, projektets rådgivere og entreprenører. Nu er vi endelig nået ind på opløbsstrækningen, hvor målstregen er i sigte, siger Lars Christian Nørbach, direktør for Nordjyske Museer, som Koldkrigsmuseet Regan Vest er en del af, i pressemeddelelsen.

Arbejdet med etablering af museet har været vanskeliggjort af COVID-19, materialemangel og stigende priser. Seneste har hensynet bunkeranlæggets fast beboere, 350 flagermus rykket åbningen for at sikre de flaksende dyr fred og ro til at yngle og gå i vinterhi.

– Byggeriet har også oplevet udfordringer med rettidige leverancer, hvilket har givet forsinkelser. Vi har gjort alt, hvad vi kunne for at indhente forsinkelserne. Entreprenørerne har udvist stor fleksibilitet, og samarbejdet er godt, men tidsplanen har været stram, forklarede Lars Christian Nørbach for to måneder siden.

Arne Jacobsen, Nordisk Fjer og NATO-stempler

Det nye museums hovedattraktionen er naturligvis den atomsikre bunker, der blev opført i al hemmelighed i midten af 1960’erne. Bunkeren, der ikke er et militært anlæg, blev bygget med det formål at huse regeringen, embedsmænd og regent i tilfælde af en atomkrig.

Bunkeren står uberørt og fuldt møbleret med alt originalt interiør intakt – lige fra Arne Jacobsen-stole og lamper over sengetøj fra Nordisk Fjer til kommunikationsudstyr, Nato-stempler og papirklips.

Museet består dog af flere delelementer. Indgangen til bunkeren ligger skjult bag en helt almindelig murstensvilla. Her boede maskinmesteren med sin familie. Han havde opsyn med det hemmelige bunkeranlæg. Villaen er i dag indrettet, som den kunne have set ud i 1980, og publikum kan via digitale skærme møde den familie, som bor i huset.

Regan Vest - bunkermuseum 60 meter under jorden

Regan Vest (Regeringsanlæg Vestdanmark) er en 5.500 kvm atomsikker bunker, der i al hemmelighed blev opført i årene 1963-1968 med det formål at huse regering og regent i tilfælde i af en atomkrig. 

Anlægget var en del af beredskabet frem til 2012, men blev fredet i 2014 og kan snart åbne for offentligheden.

Projektets samlede anlægsbudget er på godt 78 mio. kr. Nordjyske Museer er glade for samarbejdet med – og støtte fra – den filantropiske forening Realdania (31,3 mio. kr.), Augustinus Fonden (10,5 mio. kr.), Nordea-fonden (3,15 mio. kr.) Spar Nord Fonden (2 mio. kr.), Jutlander Fondene Himmerland (0,5 mio. kr.), Region Nordjyllands Vækst Forum (1,2 mio. kr.), Aalborg Kommune (4,15 mio. kr.) og Rebild Kommune (5,22 mio. kr.). Dertil kommer en anlægsbevilling fra Folketinget (20,1 mio. kr.).

Kilde: Nordjyske Museer

Foruden selve bunkeren og familien i maskinmesterboligen kan besøgende også glæde sig til en koldkrigsudstilling i den nyopførte velkomstbygning tæt herved. Her udstilles blandt andet – som noget ganske særligt – genstande fra atombombningen af Hiroshima i 1945. Udstillingen fortæller om dagliglivet under den kolde krig, frygten for atomkrig samt de forberedelser, som samfundet gjorde, hvis krigen brød ud.

Endelig er der etableret vandrestier i området over bunkeren, hvor man kan få en fornemmelse for anlæggets størrelse ved at gå en tur i terrænet.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.236