23948sdkhjf

Ti strakspåbud på to år - nedrivningsfirma har brudt asbestreglerne

Bergmann Gruppen har fået ti strakspåbud af Arbejdstilsynet for brud på asbestreglerne.

I september 2022 fik nedrivningsfirmaet Bergmann Gruppen et strakspåbud fra Arbejdstilsynet. Det skete, efter at der blev fundet asbest på en byggeplads i Brønshøj ved København og udflytterbørnehaven Kobbelvængets legeplads, der ligger lige ved siden af.

Men det var ikke første gang, at nedrivningsfirmaet og dets medarbejdere ikke har styr på de farlige fibre og asbeststøvet. Det viser en aktindsigt hos Arbejdstilsynet, som Fagbladet 3F har fået.

Ud over sagen fra Brønshøj, har Bergmann Gruppen i 2021 og 2022 fået ni andre strakspåbud af Arbejdstilsynet for brud på asbestreglerne. Samt et kompetencepåbud om “mange arbejdsmiljøproblemer”, hvor virksomheden påbydes selv – eller via en rådgivningsvirksomhed – at komme med en plan for, hvordan den vil sikre, at den kan forebygge og løse de mange problemer.

De ni øvrige strakspåbud er blevet givet på fire byggepladser på Amager, Frederiksberg, Østerbro og Vesterbro i København.

Her har der ifølge Arbejdstilsynets dokumenter og afgørelser været problemer med alt fra medarbejdere, der ikke var iført nogle former for værnemidler, medarbejdere der ikke var instrueret i at håndtere asbest, spredning af asbeststøv, manglende asbestrengøring og asbestarbejde, der slet ikke var anmeldt til Arbejdstilsynet.

Direktør: Vi er udsat for en hetz

I asbestsagen fra Brønshøj stolede tømrerne ikke på resultaterne af Bergmann Gruppens egne 24 asbestprøver, der alle var negative. Og da et uvildigt firma tog seks nye prøver, viste fem af dem, at der var asbest.

Bergmann Gruppen står for tiden også for asbestsaneringen på en skole i Greve Kommune, hvor håndværkere i godt en måned gik rundt i det farlige støv, fordi kommunen ikke fortalte, at der var fundet asbest.

Administrerende direktør Mark Bergmann, Bergmann Gruppen, mener, at virksomheden er udsat for en hetz, og at kritikken ikke er retfærdig.

- For tiden er al asbest, der bliver fundet i København, åbenbart min skyld. Jeg er rystet over, at vi beskyldes for at sjuske eller fuske med asbestprøver. Det er fuldstændig vanvittigt. Hvorfor i alverden skulle vi gøre det? Jeg kommer til at kræve dokumentation for de påstande, siger Mark Bergmann til Fagbladet 3F.

Kritikken af Bergmann Gruppen og den megen omtale af sagen får dog konsekvenser. Ifølge Mark Bergmann vil nedrivningsfirmaet fremover bede dets hovedentreprenører og bygherrerådgivere om, at der bliver foretaget uvildige abestprøver og en uvildig kontrol af, om der er gjort ordentlig rent i de områder og rum, hvor der har været asbest.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125