23948sdkhjf

Jagt går ind på partnerskaber til 7 milliarder kroner

Nyt kæmpeudbud fra Energinet skal sikre, at det danske eltransmissionsnet har kapacitet til fremtidens krav og vedvarende energikilder.

Det danske elnet står over for en årelang opgradering, som statsejede Energinet skød i gang i august med et udbud om højspændingsstationer til 4,5 mia. kr.

Fredag er anden del så sat i søen med et endnu større milliardudbud.

Her leder Energinet efter samarbejdspartnere, som kan stå for at nedtage en del af landets højspændings-luftledninger og nedgrave dem som kabler i jorden. Et arbejde, der vurderes at koste ikke mindre end lige godt 7,2 mia. kr. (971 mio. euro), fremgår af udbudsmaterialet.

Udbuddet er delt i to strategiske partnerskaber. Ét for Østdanmark (skillelinjen er Storebælt) til anslået knap 3,3 mia. kr. og ét i Vestdanmark til lige knap 4 mia. kr.

Maksimalt fire aktører vil blive prækvalificeret til kontrakterne, som vil løbe i otte år.

Elnettets landeveje

Der er tale om luftledninger i henholdsvis 132 kV- og 150 kV-området (kV står for kilovolt, altså tusind volt, red.), som skal nedtages og erstattes med nye kabler i jorden.

Spændingsniveauet kaldes populært for elnettets landeveje, som anvendes til den lokale transport af strøm, mens elnettets motorveje på 400 kV bruges til transport over længere afstande.

Vinderne af udbuddet, vil foruden det fysiske arbejde skulle stå for indkøb af de nye kabler, en detaljeret projektplanlægning, samt koordinering med grundejere, som ejer jorden, hvor arbejdet skal foregå, skriver Energinet i udbudsmaterialet.

Stor mundfuld

Direktør i Energinet Henrik Riis har tidligere fortalt, at Energinet med de strategiske partnerskaber netop ønsker at flytte koordineringsansvaret ud til leverandørerne. Normalt står Energinet ellers selv for at koordinere sine el-entrepriser og udbyde dem enkeltvis.

- Det koordineringsarbejde, vi ser ind i, med den volumen af projekter, vi står over for - både i form af, at vi har gamle anlæg, som vi skal reinvestere i, og i form af, at der er meget store og positive forventninger til alt det net, der skal bygges - så er det en større mundfuld end vi selv kan gabe over, hvis vi også skal levere det til en rimelig tid, sagde direktøren til Licitationen – Byggeriets Dagblad i august.

Firedoblet produktion

Baggrunden for arbejdet er, at Danmarks aldrende transmissionsnet i sin nuværende form ikke kan leve op til fremtidens krav.

På bare otte år skal Danmark eksempelvis firedoble strømproduktionen fra vindmøller og solceller rundt om i landet. Desuden udskiftes stadig flere benzinbiler med elbiler, ligesom flere husholdninger, virksomheder og fjernvarmeselskaber får varmepumper. Derfor skal kapaciteten udbygges.

I slut-september fandt Energinet sine fire prækvalificerede til arbejdet på højspændingsstationer. Det blev et felt bestående af Siemens Energy A/S, Linxon Sweden, Hitachi Energy Denmark samt Grid Solutions Denmark sammen med Enprom Sp. z o.o.

Kontraktunderskriverne vil så selv skulle stå for at indhente underleverandører - heriblandt de entreprenører, der måtte være brug for, til de løbende opgaver.

Det samme er tilfældet i det aktuelle udbud om at lægge kabler ned i jorden.

Deadline for tilbud til kabelarbejdet er den 11. november.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.141