23948sdkhjf

Vinder autismecenter: "Vi har brugt det meste af et halvt år" sammen arkitekt og ingeniør

Region Syddanmark har valgt Dansk Boligbyg som totalentreprenør på det 2.800 kvm store autismecenter, der skal opføres som DGNB Guld certificeret byggeri på Nymarksvej i Fredericia.

Med på projektet er Ginneruparkitekter i Horsens og Niras i Aarhus, skriver Dansk Boligbyg i en pressemeddelelse.

– Vi har brugt det meste af et halvt år sammen med vores arkitekt og ingeniør på at sammensætte den bedst mulige løsning for det nye center, siger Jes Møller Jensen, som er afdelingsleder hos Dansk Boligbyg i Horsens, i pressemeddelelsen.

Wienberg Architects tegnede de indledende tegninger til autismecentret og trods en stram økonomi, er totalentrepriseteamet nået i mål med at opfylde Regions Syddanmarks ønsker.

Det nye centers bebyggelse kommer til at indeholde 21 boliger, beskæftigelses- og personalehus samt en centerbygning til administrativt personale med tilknyttede kursusfaciliteter. Det hele er omkranset af et mangfoldigt og varierende parkanlæg.

Trine Mouritsen fra Ginneruparkitekter forklarer, at byggeriet og omgivelserne designes til at give beboerne en god fornemmelse af sceneskift, når de bevæger sig fra bolig til arbejde og til fritidsaktiviteter.

Første regionsprojekt til DGNB-guld

Autismecenter Fredericia er det første DGNB Guld certificerede byggeri i regionen.

– I valget af totalentreprenør har økonomien vægtet 40 pct., mens andre parametre som organisation, kompetencer og ikke mindst gode referencer og erfaring med DGNB Guld certificering også har haft stor betydning. I Region Syddanmark er autismecentret det første certificerede byggeri, vi skal opføre med DGNB Guld certifikat, siger Leif Nielsen, som er bygherrerådgiver i Bygningsafdelingen hos Region Syddanmark.

Han tilføjer:

– Det er vedtaget, at al fremtidigt byggeri over 2,5 mio. kr. i regionen skal DGNB Guld certificeres, så det er noget, vi kommer til at arbejde rigtig meget med.

Kravet har også formet materialevalg:

– For at opnå størst mulige bæredygtighed opføres centeret som et rent træbyggeri. Byggeriet beklædes med resttræ fra produktionen af varmebehandlede profilbrædder, og samtidig beklædes der med faldende længder. Det minimerer spild og understøtter samtidig driften af bygningen, da man nemt kan udskifte et berørt bræt uden at det påvirker designet, forklarer arkitekt Trine Mouritsen.

Ingeniør Niels Bunk Jespersen, som er projektchef, teknikumingeniør hos Niras, uddyber om projektet:

– Der bliver stillet store krav til alle former for indeklima, herunder lydisolering mellem de enkelte rum og rumklang, samt på temperatur og luftkvalitet. Der skal være masser af dagslys med gode lysindfald til imødekommelse af følsomme beboere.

Badeværelserne er undtagelsen

De 2.800 kvadratmeter, som skal opføres, kommer til at bestå af en boligdel med tre boliggrupper. Desuden bygges tre fritliggende boliger, en centerbygning, et personalehus samt et beskæftigelseshus der skal understøtte beboernes daglige aktiviteter.

Eftersom centret – på nær de præfabrikerede badeværelser – kommer til at bestå af træ fra yderst til inderst, bliver centrets indretning meget fleksibel. Det betyder, at det løbende kan tilpasses den konkrete sammensætning af beboere.

Opførelsen af det nye autismecenter forventes påbegyndt i februar 2023, og byggeriet skal afleveres til Region Syddanmark i april 2024.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.126