23948sdkhjf

Der skal tænkes kreativt - Swecos gamle hovedkvarter får nyt liv

Carl Bro Haven er navnet på et boligprojekt i Glostrup, der opføres, hvor Sweco (tidligere Carl Bro) har haft hovedkvarter siden 1985.

I forbindelse med projektstart i 2021/2022 blev ejendommen vurderet uegnet til renovering, og det blev i stedet en prioritet at genanvende flest mulige af ejendommens elementer og materialer.

Det skriver ATP Ejendomme, som står bag projektet, i en pressemeddelelse.

For at sikre en forsvarlig nedtagning af bygningerne på grunden, startede projektet med en miljøsanering af bygningerne. Det gør man for at sikre, at eventuelle skadelige materialer bliver håndteret rigtigt. Da det var klaret, kunne nedtagningen begynde.

– Ude på byggepladsen skal vi tænke lidt anderledes, end man har gjort tidligere. Det er nemlig helt centralt, at vi behandler alle materialer som ressourcer, som enten genanvendes direkte i sin nuværende form eller bearbejdes, så materialerne får en ny anvendelse, udtaler Jan Johansen, ejendoms- og udviklingsdirektør i ATP Ejendomme, i pressemeddelelsen.

Carl Bro Haven, hvor ATP Ejendommen er bygherre, står efter planen klar til indflytning i 2025 og består af 200 nye boliger fordelt på fire nye bygninger samt en bygning, som er bevaret fra det tidligere bygningskompleks.

Tegl går fra top til bund

Taget på Swecos gamle hovedkontor, som lå på grunden, var belagt med tegl – rigtig mange tegl. Efter mange års vind og vejr varierede de meget i kvalitet og var derfor svære at genanvende direkte. Der skulle derfor tænkes kreativt for at give dem nyt liv.

Nogle tegl blev genanvendt ved at nedknuse dem og anvende dem til belægninger i gårdmiljøer, og så er det planen, at en betragtelig del af de overskydende tegl skal anvendes i orangeriet, som kommer til at stå centralt på grunden. Orangeriet skal danne rammen for fællesaktiviteter for beboerne i Carl Bro Haven.

Da de gamle bygninger blev nedtaget, var beton en stor del af de samlede restmaterialer. Det var derfor vigtigt, at betonen på en eller anden måde kunne indgå i det nye byggeri. Løsningen blev at lade de nedtagne betonkonstruktioner blive nedknust og herefter sorteret efter kvalitet og størrelse.

Den nedknuste beton indgår i det nye byggeri i forskellige opbygninger og bygningsdele. Dermed sikres en høj grad af genanvendelse.

Mens nogle af materialerne fik ny og anderledes anvendelse, var andre byggematerialer velegnet til direkte genanvendelse. Det gælder blandt andet gipspladerne, som blev taget ned i de gamle bygninger og var i så god stand, at de kunne genanvendes direkte i andet byggeri. Det samme gjorde sig gældende for vinduer og døre, som blev solgt til gavn og genbrug på nye projekter.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
JOB i FOKUS
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Se seneste nyhedsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.141