23948sdkhjf

Tre grundpiller skal give DGNB Guld

Materialevalg, en genbrugsløsning og et BIM-system skal sikre AP Pension og Nykredits 57.200 kvm store domicilbyggeri i Nordhavn en guld-certificeret.

Det kommende domicil på Svanemølleholm, som AP Pension og Nykredit er bygherrer på, skal som minimum have en DGNB Guld-certificering. Den målsætning skal indfris via byggematerialernes livscyklus, transport, forbrug af energi samt vand under og efter byggeriet.

Samtidig skal det færdige byggeri have høje standarder for holdbarhed, tilgængelighed og indeklima.

MT Højgaard, der udfører totalentreprisen i Københavns Nordhavn, har i samarbejde med arkitekterne fra PLH Arkitekter skullet finde de rette løsninger.

Sænker CO2-regnestykket

Byggematerialerne har stor betydning for det samlede CO2-regnskab. Derfor bliver væggene lavet med porebeton fra Xella Danmark af mærket Ytong, der består af naturlige råstoffer - sand, kalk og vand.

- For at opnå en DGNB-certificering har valget af byggematerialer været en vigtig beslutning. Valget af porebetonen skyldes blandt andet, at det er lavet af uorganisk materiale, og at man kan indsamle det resterende porebeton i big bags, der afhentes direkte på byggepladsen. På den måde har porebetonen en forholdsmæssig lav CO2-udledning vurderet på den samlede livscyklus, lyder det fra Jan Boyer Olsen, som er senior projektchef hos MT Højgaard.

At væggene opføres i netop dette materiale møder også opbakning hos Jesper Villadsen, der er partner hos Howico, som monterer væggene på Svanemølleholm projektet:

- Det er et yderst fleksibelt byggemateriale, blandt andet fordi det er uorganisk. Det betyder, at vi kan mure, før huset er tæt, hvorfor vi kan starte tidligere i byggefasen, end vi ville kunne med anvendelsen af for eksempel gipsplader, siger han påpeger, at de gule sække til overskydende porebeton ikke giver anledning til forvirring på byggepladsen.

Digitalt overblik

MT Højgaard har i øvrigt anvendt et BIM-system fra Xella kaldet Solibri. Digitaliseringen af byggeriet har bidraget til kvalitetssikring, mindre materialespild, lavere fejlmargen og den generelle planlægning.

- Digitalisering og 3D-modellering af større byggerier vinder med rette mere indpas fra de helt tidlige stadier af byggeprocessen. Med vores BIM-system kan MT Højgaard tilgå en komplet 3D-model af bygningerne samt alle relevante data og beregninger. Alt sammen er konstant tilgængeligt og kan justeres løbende, siger Kristian Hansen, som er projektsalgschef hos Xella Danmark.

- Med digitaliseringen kan vi overskueliggøre hele projektet og optimere planlægningen, undgå fejl samt mindske materialespild. Vi kan eksempelvis sikre, at vi får leveret den eksakt nødvendige materialemængde, hvorved vi undgår spild.

- Samtidig kan vi sikre, at der ikke forekommer kollisioner med rør, der ramler ind i hinanden - da vi kan se ind bag væggenes ydre, siger Jan Boyer Olsen, som påpeger, at systemet hjælper med at minimere fejlmargenen og materialespildet.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125