23948sdkhjf

Danske arkitekter spiller hovedrolle i skotsk milliardprojekt

C.F. Møller Architects skal tegne og projektere ny bæredygtig kystby med en anlægssum på over 11 mia. kroner

Skotland skal have en ny kystby. CO2-neutral og med prima infrastruktur til nærliggende Edinburgh.

Og den skal tegnes af danske arkitekter fra C.F. Møller Architects.

Byfornyelsesprojektet Granton Waterfront nær den skotske hovedstad får en anlægssum på 1,3 mia. pund (11,55 mia. kr., red.),  og ambitionen er over de kommende år at skabe en bæredygtig kystnær by med god transportinfrastruktur.

Efter en offentlig udbudsproces har byrådet i Edinburgh meldt ud, at developeren Cruden Group bliver tilbudsgiver. Og Cruden er gået sammen med C.F. Møller, der samarbejder med det lokale prisbelønnede arkitektfirma Smith Scott Mullan Associates.

Sammen skal de nu gennemføre første fase af byrådets "ambitiøst skitserede tanker om at revitalisere området", som arkitektvirksomheden skriver i en pressemeddelelse.

Høje standarder

Baggrunden for valget er C.F. Møllers international erfaring med kystfornyelse i stor skala, og Smith Scott Mullan har erfaring med at byfornyelse og boligbyggeri i Skotland. Sammen sætter de "ekstremt høje standarder", som det hedder.

- Projektet vil blive anvendt som fremtidens reference for hovedstadens "20-minutters nabolagsmodel". Der skal sikre, at de mennesker, der bor i området, har alle nødvendige faciliteter, herunder erhvervslokaler, indkøbsmuligheder og kulturtilbud tæt på hjemmet, siger Rolf Nielsen, der er arkitekt og associeret partner hos C.F. Møller Architects, i pressemeddelelsen.

Vores landskabsstyrede tilgang, med fokus på bæredygtige samfund, vil skabe nye forbindelser fra Edinburgh til fjorden Firth of Forth Rolf Nielsen, arkitekt og associeret partner, C.F. Møller

Han er meget glad for, at byrådet i Edinburgh har valgt arkitektvirksomhedens forslag, "som er udarbejdet i tæt samarbejde med Cruden Homes og Smith Scott Mullan Associates". 

- Vores landskabsstyrede tilgang, med fokus på bæredygtige samfund, vil skabe nye forbindelser fra Edinburgh til fjorden Firth of Forth, tilføjer han.

- Og vi ser frem til at samarbejde med vores lokale partnere om at skabe CO2-neutrale boliger i forskelligartede kvarterer, der har en god landskabskvalitet. Jeg mener, at denne godkendelse af vores udkast siger meget om, hvor dygtigt vores team er, siger Rolf Nielsen.

Forbindelse til havnefronten

I de følgende år vil teamet beskæftige sig med det forudgående udviklingsarbejde, herunder detaljeringsarbejde til omkring 750 CO2-neutrale ejer- og lejeboliger, erhvervslokaler, ny og bedre bæredygtig transportinfrastruktur og et offentligt rum, der skal forbinde de omkringliggende kvarterer med havnefronten.

Også Eugene Mullan, som er arkitekt og direktør for Smith Scott Mullan, udtrykker i en pressemeddelelse fra den danske arkitektvirksomhed begejstring over muligheden for at tegne det nye bæredygtigt og kystnære kvarter i Edinburgh:

C.F. Møllers internationale designekspertise og vores teams detaljerede lokalkendskab vil skabe et markant og relevant koncept Eugene Mullan, arkitekt og direktør, Smith Scott Mullan

- Bygherren og designteamet har arbejdet effektivt sammen om at lave forskellige udkast, der lever op til det ambitiøse oplæg for byfornyelsesområdet. C.F. Møllers internationale designekspertise og vores teams detaljerede lokalkendskab vil skabe et markant og relevant koncept til Granton Waterfront. Og vi ser frem til at fortsætte vores mangeårige samarbejde med både byrådet i Edinburgh og Cruden Group, siger han i pressemeddelelsen.

Udover nye boliger omfatter projektets første fase også en ny skole og et nyt lægehus. 

Derudover vil arkitektholdet arbejde på at fremlægge en lavemissionsenergiløsning til fremtidige faser af projektet. Det burde bidrager til Edinburghs mål om at blive CO2-neutral inden 2030.

En rig søfartshistorie

Granton Waterfront ligger knap fem km nord for Edinburghs centrum og har en rig industri- og søfartshistorie.

Granton Waterfront har en enestående udsigt over Firth of Forth og er beliggende i en "halskæde" af kystsamfund fra Cramond i vest til Portobello i øst. 

Granton er et af Skotlands største såkaldte henlagte områder og et af dets mest storslåede grønne områder ved kysten.

Ifølge den danske arkitektvirksomhed C.F. Møller giver projektet mulighed for at stå i spidsen for byens håndtering af klimakrisen med en ambitiøs vision, der kan ændre folks hverdag.

C.F. Møller Architects

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
JOB i FOKUS
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Se seneste nyhedsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.143