23948sdkhjf

Building Awards: Talentpris gik til polsk arkitekt med smag for dansk arbejdsliv

Den første Talentpris gik i 2018 til dengang 28-årige Konrad Wójcik, der i dag er associeret partner hos Erik Arkitekter. Han synes godt om måden at arbejde på i Danmark, som gradvis er blevet hans nye hjemland

Da de første Building Awards blev uddelt for knap fire år siden, gik Talentprisen til den polskfødte arkitekt Konrad Wójcik. Han fik en bachelorgrad i Gdansk i hjemlandet og tog derefter – ved hjælp af studieprogrammet Erasmus – kandidatoverbygning på Aalborg Universitet inklusive et halvt års praktik på en tegnestue i London.

Som færdiguddannet blev Konrad Wójcik i efteråret 2015 ansat i Aarhusafdelingen af Erik Arkitekter, og tre år senere blev den unge arkitekt – dengang 28 år – foreslået som af et af byggebranchens talenter.

- Jeg vidste ikke, at jeg var indstillet, før jeg fik at vide, at jeg var kommet med i finalen. Det var meget overraskende og samtidig meget motiverende for mig at vinde; det gav mig en masse energi. Mange lagde mærke til, at jeg modtog prisen, så jeg fik en masse gratulationer, ikke bare fra kolleger i Erik, men også fra fx samarbejdspartnere, siger Konrad Wójcik.

Associeret partner

Han nærmer sig syv år hos Erik Arkitekter, hvor han er blevet associeret partner og er ansvarlig for design og for virksomhedens bidrag til konkurrencer.

- Jeg har udviklet mig, fået mere erfaring og en ny rolle på tegnestuen. Det har prisen nok også hjulpet lidt på vej med. Jeg synes godt om skandinavisk arkitektur; den er reflekterende og ”råber” ikke på opmærksomhed – derfor ville jeg gerne studere i Danmark. Som arkitekt her har man bedre tid til at fokusere på designet – i Polen og andre lande står arkitekter ofte for mange andre opgaver, for eksempel indkøb af materialer, men hér kan man bedre fordybe sig fagligt, forklarer Konrad Wójcik.

Blandt de projekter, han har arbejdet med hos Erik, fremhæver Konrad Wójcik Systematic-kontorhuset i Aarhus samt den nye politiskole og AI Innovation House, begge i Vejle.

Konrad Wójcik

  • Ansat hos Erik Arkitekter 2015, i dag associeret partner
  • Bachelorgrad i arkitektur fra Teknisk Universitet i Gdansk 2013
  • Kandidatgrad fra Aalborg Universitet 2015
  • Praktikophold i London 2013-14
  • Gift og far til datter på ½ år, familien bor i Horsens
  • Vandt Talentprisen ved Building Awards 2018

Balance mellem job og familie

Måden, der bliver arbejdet på i Danmark, appellerer i høj grad til ham.

- Der bliver taget godt imod udlændinge på arbejdspladserne, og i Danmark er der en fornuftig balance mellem arbejde og familieliv. Særligt i London var det hele tiden arbejde, arbejde, arbejde, siger Konrad Wójcik.

Privat blev han far til en lille pige for et halvt år siden. Hendes mor mødte han efter blot to dage i Danmark.

- Vi begyndte at tale engelsk sammen, men det holdt vi hurtigt op med, for hun er også fra Polen – og arbejder som projektleder i Vestas, fortæller Konrad Wójcik.

Parret er i dag gift og bor i rækkehus tæt på centrum af Horsens. Boligen er fra 1896, så arkitekten har indledt en større renovering.

Og meget tyder på, at det arbejdskrafthungrende danske erhvervsliv får glæde af Talentpris-modtageren fra 2018 og hans hustru mange år endnu.

- Vi er begge to gået i gang med at forberede os til at få dansk statsborgerskab. Min hustru er lidt foran mig, for hun har boet her længere. Jeg kan sagtens forstå dansk, men det er lidt sværere at tale og skrive.

Building Awards - tidligere vindere

Building Awards 2022 løber af stablen ved et stort show i København den 10. november.

Frem til 10. august er det muligt at indstille projekter og virksomheder til priserne. I den anledning bringer Licitationen - Byggeriets Dagblad i de næste uger en række interviews med tidligere vindere af Building Awards.

For hvordan er det gået dem, siden de modtog hæderen? Og hvad har de kunnet bruge prisen til?

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093