23948sdkhjf

Lav pris kom bag på Femerntunnelens bygherre

Ventilation, lys og sikkerhed i Femerntunnelen skal installeres af et konsortium, der var markant billigere end konkurrenterne. Ifølge forskere kan meget lav pris have store negative konsekvenser.

Med et tilbud, der var en halv milliard kroner billigere end nummer to, vandt det spanske konsortium Sice-Cobra i marts kontrakten på ventilation, lys og sikkerhedssystem i Femerntunnelen.

Flere byggeforskere, som Ingeniøren har talt med, finder prisforskellen bemærkelsesværdig stor på en opgave af denne karakter til 4 mia. kr. og påpeger, at selv om en lav pris kan være fristende for en bygherre med et budget, er underbud typisk noget, man skal være opmærksom på som bygherre.

Seniorforsker Kim Haugbølle fra Aalborg Universitet slår fast, at der ikke er lavet solide studier, som entydigt bekræfter sammenhængen, men at det er velkendt i byggebranchen, at står man med en aktør, der underbyder markedet markant, er der stor risiko for især to konsekvenser:

- For det første kan man vente et hav af ekstraregninger, og for det andet risikerer man, at man ikke får en kvalitet, der lever op til forventningerne, siger han til Ingeniøren.

Professor Søren Wandahl, der forsker i byggeprocesser ved Institut for Byggeri og Bygningsdesign på Aarhus Universitet, kalder forskellen på det vindende tilbud og konkurrenterne i Femern-agen for »voldsomt stor«.

De 4 mia. kr. er også lavere end det, Femern har budgetteret totalentreprisen til, bekræfter selskabet. Dog uden at ville oplyse størrelsen på differencen mellem forventninger og den realiserede pris.

Femernselskabet har fået ingeniørfirmaet Afry og Kammeradvokaten til at gennemgå entreprenørens tilbud og er på det grundlag betrygget:

»Samlet set er det vores opfattelse, at der med Sice-Cobra er sikret et solidt fundament for gennemførelse af kontrakten for de elektriske og mekaniske installationer,« skriver Femernselskabet i en mail.

Kontrakten til 4 mia. kr. fik en del opmærksomhed fra særligt fagbevægelsen og politikere, da vinderen blev offentliggjort tidligere i år, fordi Cobra er dømt for karteldannelse i Spanien – en dom, virksomheden dog har anket.

redaktionen/lda

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093