23948sdkhjf

På størrelse med en mindre bydel: Kultur og 1.000 boliger i tidligere tunnelfabrik

En 261 meter lang og op 125 meter bred tunnelfabrik-hal på Ydre Nordhavn i København skal være hovedstadens nye smeltedigel for erhverv, kultur og innovation, lyder det i en pressemeddelelse fra Ny & Havn efter, at Borgerrepræsentationen i Københavns Kommune lokalplanen for Tunnelfabrikken.

– Det er fantastisk og vigtigt, at Tunnelfabrikken nu er politisk vedtaget, så vi kan komme i gang med det virkelige udviklingsarbejde. Området bliver et nyt, urbant økosystem af erhverv og kultur og kommer uden tvivl til at fungere som dynamo for udviklingen i hele Ydre Nordhavn - ligesom stedet bliver en magnet for virksomheder, kunstnere, beboere og kulturforbrugere fra hele København, udtaler Anne Skovbro, adm. direktør i By & Havn.

en tidligere tunnelfabrik skal nu undergå en omfattende ombygning. Blandt andet vil den 27 meter høje bygning blive opdelt i tre etager, og gulvarealet på 70.000 kvm skal rumme et koncert- og kulturhus, erhverv, kontorer, restauranter, værksteder, øvelokaler, atelier og meget andet.

I selve hallen etableres 400 boliger, ligesom den almene boligorganisation Fsb ønsker at opføre cirka 110 almene boliger, svarende til 4.500 kvm, på de omkringliggende arealer. Oveni arbejdes der på muligheden for at opføre op til 500 midlertidige boliger på arealerne ved Tunnelfabrikken.

– Projektet er meget omfattende, og vi har ikke set noget tilsvarende herhjemme før. Vi samler arbejdspladser, boliger, kultur, spisesteder, fritidsaktiviteter med mere under samme tag, og alene koncert- og kulturhuset har en størrelse, der placerer det mellem Store Vega og K.B. Hallen, siger Rasmus Nørgaard, partner og medgrundlægger af NREP, og fortsætter:

– Projektet har en størrelse og karakter som en mindre bydel, der gør det muligt at tænke skævt og kreativt på samme tid, så i de kommende år vil der være mulighed for at opdage helt nye muligheder i forbindelse med udviklingen. Det er det, som gør projektet både sjovt og udfordrende

Dagligt ventes op til 5.000 mennesker at bo, arbejde og besøge bygningen, når den står færdig i 2025.

Fortid som betonelement-fabrik

Den tidligere ØTC-fabrik (Øresund Tunnel Contractors) blev opført i 1990'erne for at støbe tunnelelementer til Øresundsforbindelsen. Dengang gik kystlinjen lige uden for fabrikkens porte, og man kunne sejle elementerne direkte ud i Øresund ved hjælp af fabrikkens vandkar, som stadig findes i bygningen.

Tunnelfabrikken er efterfølgende blevet brugt til mange forskellige formål. Eksempelvis har der været opbevaret byggematerialer, her har været afholdt svendeprøver på tømreruddannelsen og stedet har fungeret som filmkulisse om flere film- og tv-optagelser. Det er også her, der har været en 1:1 model af operaens front. 

Det var direktør i Unionkul, Klaus Kastbjerg, der 'genopdagede' den tomme hal og fik idéen til den nye kulturhal, som han også er medejer af.

– Det er fantastisk, at vi kan bevare det enestående hus, som ellers skulle være revet ned. Det er et benspænd med de gamle bygninger, men det gør også projektet interessant. Desuden er jeg overbevist om, at Tunnelfabrikken vil tiltrække sig masser af international opmærksomhed - alene pga. den enorme størrelse. I den tidlige fase af planlægningen tog vi på en studietur for at se lignende bygninger i andre lande. Efter at have set 10 forskellige bud, stod det klart, at vores projekt mindede om de andre - hvis man lagde dem sammen!, siger Klaus Kastbjerg, direktør i Unionkul.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.156