Mere træ i etagebyggeri: Brand skal ikke være en showstopper
Brandkrav udgør i dag en væsentlig barriere for at skrue op for brugen af træ og andre biobaserede materialer som bærende konstruktioner i etagebyggeri. Det vil et nyt projekt lave om på.
10 fuldskala brandprøvninger skal sikre ny dokumentation, som viser brandmodstandsevnen for udvalgte bærende trækonstruktioner i kombination med biobaseret isolering, skal bane vejen for, at det store Co2-potentiale i træ bliver til en realitet i flere etagebyggerier.
Projektet, som har fået titlen Wood:UpHigh, gennemføres med støtte fra den filantropiske forening Realdania, Grundejernes Investeringsfond og Uddannelses- og forskningsstyrelsen. Det skriver Realdania i en pressemeddelelse.
Brand som et designparameter og ikke en showstopper
Selve brandprøvningen og den efterfølgende dokumentation udføres af Dansk Brand- og Sikringsteknisk Institut (DBI) og entreprenørvirksomheden Logik & Co.
Hos DBI er projektet en del af en strategisk indsats for mere biobaseret og cirkulært byggeri:
– Vi oplever et øget fokus på bæredygtige byggevarer i byggeriet. Det vil vi i DBI gerne understøtte ved at inspirere industrien til at se brand som et designparameter og ikke en showstopper. Projektet er særdeles vigtigt, fordi vi har gode forudsætninger for at løfte vidensniveauet på en måde, som branchen og industrien ikke vil kunne løfte på egen hånd, siger Christian Fundby Schou, Head of Advanced Product Development i DBI, i pressemeddelelsen.
I Realdania ser projektchef Stig Hessellund de biogene materialer som en vigtig udvidelse af den værktøjskasse, som skal bringes i spil på vejen frem mod mere bæredygtigt byggeri:
– Hvis vi skal øge brugen af biogene materialer i byggeriet, er det helt nødvendigt at få styr på udfordringerne og usikkerhederne - også dem, der er knyttet til brandforholdene, siger Stig Hessellund.
Projektet skal munde ud i et uvildigt og gratis eksempelkatalog, hvor branchen kan finde dokumenterede løsninger til både nybyg og renoveringer. Derudover etableres en faglig bred følgegruppe til projektet, som skal være med til at sikre en høj kvalitet og objektivitet i materialet.
Artiklen er en del af temaet Træ i byggeriet.