23948sdkhjf

Licitationen mener: Inflationen kan blive en reel trussel, hvis...

Som ventet har de voldsomme prisstigninger på især energi fået inflationen til at stige. Tal fra Danmarks Statistik viser, at forbrugerpriserne i februar i år ligger 4,8 pct. over samme måned året før. Vi skal l helt tilbage til 1989 for at se noget tilsvarende.

Inflationen rammer danskernes købekraft, som bliver mindre.

Men, i hvor høj grad vil den stigende inflation reelt påvirke efterspørgslen på for eksempel de ydelser, som byggebranchen tilbyder. Det er naturligvis svært at siger noget helt konkret om, men mange danskere har en god del penge på kistebunden. Opsparingen har været tårnhøj gennem de senere år og der er gode muligheder for at låne penge til blandt andet forbrug. Men renterne kan næppe holdes i ro.

Hvis danskerne blot bruger af opsparingen og dermed fastholder en høj efterspørgsel, så er inflationen til at leve med her og nu. En urolig verden kan dog hurtigt gøre inflationen til en reel trussel.

Hvis danskerne lader pengene blive i banken og efterspørgslen falder, så kan det blive ret alvorligt forholdsvis hurtigt. I et samfund med stigende forbrugerpriser og dermed stigende inflation, vil en samtidig nedgang i efterspørgslen fører til stagflation, som vil kunne sætte hele samfundet i dvale.

Det må derfor forudses, at regeringen vil fokusere intenst på finans- og pengepolitikken - i tæt samarbejde med den del af verden, som aktivt straffer Putins invasion af Ukraine.

Artiklen er en del af temaet Lederen.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.157