23948sdkhjf

Mangel på materiel og mandskab koster supersygehus mange måneders forsinkelse

Tårnkranerne snurrer i øjeblikket på byggepladsen i Favrholm, hvor Nyt Ho­spi­tal Nord­s­jæl­land skyder frem, i takt med den store aktivitet på landet mange byggepladser.

Den høje aktivitet i byggebranchen betyder dog også mangel på arbejdskraft og materiale, og derfor har Nyt Hospital Nordsjælland og hovedentreprenøren NCC lavet det, som Region Hovedstaden betegner "en justering" af tidsplanen for supersygehuset. Den betyder, at første patient kan behandles på hospitalet i 4. kvartal af 2025 og ikke første kvartal som tidligere antaget. 

Det skriver Region Hovedstaden i en pressemeddelelse.

Kontrakt til 669 millioner

Seneste melding fra NCC og Region Hovedstaden var i februar i år, hvor parterne indgik kontrakt på kompletteringsentreprisen, der bringer Nyt Hospital Nordsjælland ind i første del af tredje fase.

Den samlede tillægskontrakt er ifølge NCC på 669 mio. kr.

Kompletteringen omhandler indvendige vægge, lofter, døre/porte, gulve, inventar med videre til hospitalets rum og funktioner. Der er lagt stor arkitektonisk værdi i, at mange endelige overflader beklædes med træ, så hospitalet fremstår med en helende arkitektur og virker varmt og med et godt indemiljø.

I forlængelse af, at hovedentreprenøren NCC og regionen lukkede kontrakten på fase tre af byggeriet, har NNC i dialogen med underleverandørerne været nødt til at justere tidsplan. Sidste del af byggeriet afsluttes ifølge den nye plan i 1. kvartal 2025, og hvorefter hospitalet gøres klar til indflytningen i slutningen af 2025, og første patient kan modtages i slutningen af 2025 i stedet for i starten af 2025.

– Vi har et godt og tillidsfuldt samarbejde med NCC, hvor vi sammen finder løsninger på de udfordringer, vi kan løse. Desværre er både mangel på kvalificeret arbejdskraft, de stigende priser på byggematerialer og forsinkelser af leverancer alle ydre omstændigheder, som vi deler med resten af byggebranchen i Danmark, og mange andre steder i verden. Vi går ikke på kompromis med kvalitet og sikkerhed, og derfor er en forsinkelse af byggeriet desværre en realitet, siger Sune From, projektchef på Nyt Hospital Nordsjælland, i pressemeddelelsen.   

Budgethul

I forbindelse med, at NCC sidste år indhentet indledende tilbud på byggeriets fase to og tre viste sig en markant budgetoverskridelse.

Totalt set forventes budgettet til byggeriet af det nye supersygehus at skride med mellem 650-800 mio. kr., kunne Licitationen - Byggeriets Dagblad dengang fortælle. Det svarende til 14-17 pct. af det samlede budget på godt 3,8 mia. kr. (2009-priser).

Budgethullet hang blandt andet sammen med hospitalets serviceby, facader, de indvendige arbejder, herunder installationer, samt landskaber.

Fornyer løbende udstyr 

​​Forsinkelsen, der nu er meldt ud, betyder, at medarbejderne på Nordsjællands Hospital må væbne sig med tålmodighed en tid endnu. 

– Det er ingen hemmelighed, at vores nuværende bygninger er nedslidte, og at vi glæder os til at flytte. Vi gør vores bedste for at vedligeholde hospitalet på en fornuftig måde, så personale og patienter får de bedst mulige rammer, mens vi stadig er her, siger Bente Ourø Rørth, hospitalsdirektør på Nordsjællands Hospital.

– Vi fornyer desuden løbende vores udstyr, som vi flytter med over på det nye hospital, tilføjer hun.

Nyt Hospital Nordsjælland

  • Nyt Hospital Nordsjælland i Hillerød adskiller sig fra Region Hovedstadens øvrige kvalitetsfondsbyggerier ved at være et barmarksprojekt, idet der bygges et helt nyt hospital.
  • Byggeriet har en arealramme på cirka 121.000 kvm.
  • Bliver akuthospital for ca. 310.000 borgere med cirka 570 senge, 106 ambulatorierum (formentlig færre pga. besparelser) og 24 operationsstuer.
  • En særskilt serviceby vil være forbundet med hovedbygningen med en tunnel. Endelig vil der være 2.000 parkeringspladser.
  • Projektet har et samlet budget på knap 5,5 mia. kr. (4,6 mia. kr. i 2009-priser mod 3,8 mia. kr. i det oprindelige budget).
  • NCC blev valgt som hovedentreprenør i juli 2019. Byggeriet gik i gang primo december 2019 og forventes nu at kunne tage imod de første patienter sidst i 2025.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.156