23948sdkhjf

Pilen peger mod trecifret milliardomsætning i byggeriet

Byggeriet fortsætter det høje aktivitetsniveau i tredje kvartal. Det virkelig skub i etableringen af nye byggepladser i Danmark.

Ved udgangen af oktober sat projekter i gang for en samlet sum på 93,8 mia. kr. Til sammenligning blev der igangsat projekter for 91,7 mia. kr. i hele 2020. Det viser seneste analyse fra Byggefakta. 

- Det går stærkt i byggebranchen i år. Der etableres byggepladser i et stadigt stigende tempo. Vi forventer, at der bliver igangsat projekter for 103,6 mia. kr. i 2021, hvilket er et rekordhøjt niveau. Men branchen følger godt med, og byggerierne igangsættes generelt uden større forsinkelser, fortæller adm. direktør Thomas Bejer-Andersen fra Byggefakta A/S i en pressemeddelelse.

Tryk på kedlerne i Hovedstaden

Covid-19 gjorde 2020 til et hårdt år for særligt Region Hovedstaden. Landets fire øvrige regioner kom gennem året uden synlig påvirkning, men en række større projekter i Hovedstaden blev udsat. I 2021 er regionen dog tilbage på et usædvanligt højt niveau. 

- Region Hovedstaden har hele året overgået de tårnhøje forventninger, der har været til byggeriet. Siden vores seneste prognose i juli er forventningerne til byggeriet i regionen opjusteret med hele 2 mia. kr. Regionens høje vækst kan bl.a. tilskrives de udsatte projekter fra 2020, samt en række store projekter som bl.a. AP Pension og Nykredits kæmpe domicil i Nordhavn, fortæller Thomas Bejer-Andersen og fortsætter: 

- Spørgsmålet er, hvordan fremtiden ser ud for byggeriet i Region Hovedstaden. Her tænker jeg især på, hvad og hvor der bliver bygget, når de store udviklingsområder i København er udbygget.

Nedjusterede forventninger til boliger og erhverv

Ifølge de nye tal fra Byggefakta bliver der ikke igangsat lige så mange bolig- og erhvervsbyggerier, som prognosen fra juli viste. Forventningerne til begge hovedgrupper nedjusteres, men nedjusteringen er ikke større end, at både boligbyggeriet og erhvervsbyggeriet forventes at ramme et rekordhøjt niveau. Selvom nogle af byggerierne først kommer i jorden til næste år, repræsenterer de to hovedgrupper stadig en vækst på over 10 mia. kr. fra 2020 til 2021.

Kommunalt byggeboom i tredje kvartal

Kommunerne har igangsat usædvanlig mange projekter i tredje kvartal, og bygherretypen ser nu ud til at sætte ny rekord i 2021 på trods af, at anlægsloftet er tilbage.

- Da anlægsloftet blev fjernet i 2020, betød det en væsentlig stigning for det kommunale byggeri, men nu ser det altså ud til, at det kommunale byggeri overgår det høje niveau fra sidste år, selvom anlægsloftet er kommet tilbage – om end i en forhøjet version. En del af projekterne finansieres over flere år, og vi vil derfor se, at det vil begrænse mulighederne for at igangsætte nye projekter i de kommende år, afslutter direktøren fra Byggefakta.

Om rapporten

Rapporten ”Trends for byggebranchen Q3 2021” er udgivet af Byggefakta A/S. Rapporten indeholder prognoser for det professionelle byggeri i 2021, efter årets tredje kvartal er realiseret.

Rapportens data omfatter både offentlige og professionelle private byggeprojekter. Data omfatter ny-, til- og ombygninger, ind- og udvendige renoveringer samt anlægsarbejde, men omfatter ikke byggeri hos privatpersoner.

Byggefakta har samlet set gennemført cirka 100.000 research-interviews fordelt på mere end 13.000 byggeprojekter for at tilvejebringe og verificere rapportens data.

Prognosen er opgjort uden Femern-Bælt forbindelsen.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
JOB i FOKUS
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Send til en kollega

0.141