23948sdkhjf

Ny skole indvies i dag: Den har ingen klasseværelser

Når Høje-Taastrups borgmester Michael Ziegler (C) i dag indvier den storkøbenhavnske kommunes nye skole i bydelen Nærheden, er det en skole ud over det normale.

For det er Danmarks første skole med udelukkende projektbaseret undervisning. Det betyder, at skolen er opført uden traditionelle klasseværelser og i stedet har fleksible fællesrum og værksteder på alle etager.

Resultatet er en bygning med fokus på motiverende pædagogiske rammer, der gør eleverne til nysgerrige, kreative og aktive deltagere i samfundet

En science-skole

Læringshus Nærheden er opført som en science-skole, hvor metoder og indsigter om naturvidenskab og teknologi indgår naturligt i elevernes projektbaserede forløb. Og det afspejles i arkitekturen.

- De pædagogiske visioner er implementeret konsekvent i bygningen, og det har kunnet lade sig gøre, fordi Høje-Taastrup Kommune var så tydelig omkring, hvad de ville. Undervisningen skal være virkelighedsnær, projektbaseret og meningsfuld for børnene. Derfor er der værksteder på alle etager, så børnene kan bevæge sig rundt i fleksible læringsrum, siger arkitekt Hanne Pedersen fra tegnestuen Kjaer & Richter, der sammen med arkitektfirmaet Christensen & Co. har tegnet bygningen, i en pressemeddelelse.

De to arkitektvirksomheder vandt i i 2018 en projektkonkurrence om opgaven.

- Man har mange visuelle oplevelser, når man bevæger sig rundt i huset. Det orienterer sig også mod uderummet, hvor undervisningen kan trækkes ud i det fri. Man kan se, at bygningen er et værksted, som orienterer sig mod verden udenfor og den virkelighed, som børnene skal møde i deres fremtidige arbejdsliv, siger Thomas Nørgaard, partner og arkitekt hos Christensen og CO Arkitekter i pressemeddelelsen.

Rum er åbne for borgere

Læringshus Nærheden ligger i den nye bydel Nærheden i Hedehusene, og ambitionen er, at bygningens uderum og stueetage er åbent for borgere og foreninger med en usynlig overgang mellem Læringshuset og de offentlige rum.

Entreprenørvirksomheden BAM Danmark har opført de i alt 18.500 kvadratmeter i Læringshus Nærheden, og adm. direktør Bo Svendsen lægger vægt på, at bygherren har haft klare prioriteter i byggeprocessen.

- Læringshus Nærheden er et meget spændende skolebyggeri. Et multifunktionsbyggeri med et visionært udgangspunkt. Med Høje-Taastrup Kommune som bygherre har der været klare linjer omkring, hvordan der skulle prioriteres i byggeprocessen. Der ligger en stor faglighed bag de valg, der er taget, og det er blevet et skolebyggeri med en høj grad af kompleksitet og kvalitet, skabt præcis til de børn og voksne, som skal bruge det i fremtiden, siger Bo Svendsen i pressemeddelelsen.

Læringshus Nærheden rummer 0. til 9. klassetrin samt SFO, klub og en daginstitution. Tanken er, at skolen skal have et nært samarbejde med de lokale virksomheder, så de inddrages i skolens undervisning.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125