23948sdkhjf

Facadeskade - klar, parat, repareret til skolestart

Håndværkerne har nu gennemført midlertidige reparationer på de fleste af de skolebygninger i Holeby og Horslunde Landsbyordninger, som har været lukket for brug i juli på grund af skader på bygningernes facadeelementer. 

Som Licitationen - Byggeriets Dagblad tidligere har beskrevet, har kommunen arbejdet på en midlertidig løsning siden kommunens folk blev opmærksomme på, at der de to steder samt på kommunens STU-tilbud i Hunseby var bygninger opført med facadeelementer, som var blevet løse med tiden og derfor kan styrte ned.   

Skader på facademodulerne

Lolland Kommune valgte torsdag den 1. juli at spærre en del af bygningerne i Holeby Landsbyordning og Horslunde Landsbyordning af, fordi der var fundet skader på bygningernes facadeelementer, som i andre kommuner med tilsvarende byggeri havde vist sig at være af alvorlig karakter.  

Bygningerne er opført i begyndelsen af 1970’erne efter konceptet Danske Typeskoler, som er benyttet i en lang række skoler over hele landet. 

Facaderne er bygget i faste moduler, hvor hvert modul består af en forplade og en bagplade. Ved de første undersøgelser af bygningerne i Holeby og Horslunde Landsbyordninger viste det sig, at flere forplader var løse, enkelte havde revner eller havde revet sig løs, og nogle krummede udad på midten.

De fleste af de berørte bygninger i Holeby og Horslunde Landsbyordninger er efter de ovennævnte reparationer nu klar til den forestående skolestart, og alle elever kan møde som normalt, oplyser Lolland Kommune i en pressemeddelelse. 

– Vi er meget glade for, at vi er nået så langt hen over sommerferien, at vi nu har fået sikret vores bygninger med en midlertidig løsning, så de igen kan tages i brug. Vi har haft dygtige folk på opgaven, de rette løsninger er fundet, og der er ikke dukket større uforudsete problemer op, der har forsinket processen, fortæller Bjarne Hansen, der er direktør for Teknik og Miljø, i pressemeddelelsen. 

Alt er dog ikke åbnet for offentligheden, lyder det også fra kommunen.

Her er der stadig lukket 

I Horslunde Landsbyordning er hallen ikke frigivet endnu, men ventes at blive færdig inden for et par uger. 

I Holeby Landsbyordning er er undtagelsen ved skolebygningerne en bygning i to plan, som kræver ekstra undersøgelser og derfor fortsat er spærret af, samt en del af den atriumgård, der støder op til bygningen. Den afspærrede bygning huser primært faglokaler, hvorfor de almindelige klasseværelser, kontorer med mere derfor ikke er berørt. 

Hallen i Holeby er heller ikke sikret endnu, og der ventes at gå et par måneder, før den er klar til brug igen. 

Desuden har Lolland Kommune sikret en bygning i Hunseby, der huser kommunens STU-tilbud. 

Som tidligere nævnt vil Lolland Kommune nu iværksætte en helhedsundersøgelse af alle de berørte bygninger for at vurdere bygningernes stand i et mere overordnet perspektiv og få sat de nødvendige og langsigtede løsninger i værk.

Store regninger kan vente 

Mens det igangsatte sikringsarbejde er betalt som drift- og vedligehold, kan permanente løsninger ende i entrepriser med nedtagning af de gamle samt opbygning af helt nye facader, har Bjarne Hansen tidligere oplyst. Det vil i så fald betyde millionbeløb, og dermed være en politisk bevillingssag. 

Problemer med og skader på facadeelementer af samme type, som Lolland Kommune har taget hånd om, står til at koste Aalborg Kommune op mod 70 mio. kr. I det nordjyske skal syv skoler havde repareret facader. 

Forsidefoto: Colourbox

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11