23948sdkhjf

Danhaus har store byggeprojekter i bogen og masser af optimisme efter dyrt år

Byggefirmaet Danhaus fra Esbjerg kan se frem til stor travlhed i de næste tre år. Ordrebogen er fyldt op med projekter til en værdi af over 1 mia. kr. Organisationen er klar til at løfte opgaven og vækste efter et dyrt 2020

- Det koster penge at tjene penge. Det er regnskabsåret 2020 et godt billede på. På den korte bane var det et dyrt år, men vi fik fundamentet på plads for vækst i de kommende år, siger direktør og medejer af Danhaus, Johannes Schmith.

Regnskabet fra Danhaus koncernen viser et resultat på minus 20,8 mio. kr. mod 7,6 mio. kr. i overskud året før. Virksomheden er robust med en egenkapital på 30,6 mio. kr.

Det rigtige fundament er på plads for fremtiden, og det er bl.a. baggrunden for, at virksomheden indgik mange ordrer i regnskabsåret – to af dem var de største enkeltordrer i virksomhedens godt 40 års historie, hvor det foreløbig er blevet til 10.000 energivenlige huse. Den ene store ordre er på 400 rækkehuse til Tingbjerg, og den anden er 440 feriehuse til Nordborg Resort.

Danhaus har sikret sig, at der er styr på såvel indkøbs- som materialepriserne i forbindelse med den milliardstore ordrebeholdning.

Frasalg for at sikre kapacitet

I forbindelse med at sikre kapaciteten til de mange boliger, som skal fremstilles i de kommende år, så blev den tyske del af Danhaus solgt fra i foråret 2021. Det betyder, at Danhaus Production i Esbjerg selv råder over den fornødne kapacitet til at fremstille elementerne til de mange klimavenlige huse i ordrebogen. I 2020 er der desuden investeret i et nyt anlæg i produktionen for at sikre højest mulig effektivitet og kvalitet.

- Vi har forrygende travlt, og derfor var frasalget strategisk helt rigtigt, men et frasalg er altid forbundet med store omkostninger her og nu, som fylder negativt i regnskabet, siger Johannes Schmith.

I 2020 medførte Covid-19 også en række ekstraomkostninger. Især i produktionen. Rent organisatorisk er der over hele linjen blevet arbejdet målrettet med at få det helt rigtige lederteam på plads.

- Covid-19 har været en dyr og besværlig modspiller i regnskabsåret, der lige er afsluttet. Både i eget hus, men også i forhold til ekstra omkostninger i forbindelse med en underleverandør, der gik konkurs, fortæller Johannes Schmith, der har brugt mange kræfter på den interne organisering. Esbjerg virksomheden står i dag med det stærkest lederteam i mange år.

- De dygtigste medarbejdere og ledere, der arbejder godt sammen, er helt afgørende for at kunne forfølge det vækstspor, som vi har lagt, siger Johannes Schmith.

Regnskabet har desuden været påvirket af fejl i forbindelse med et eksternt firma, som skulle styre et byggeprojekt. Det mundede ud i et sagsanlæg fra Danhaus og en straksafskrivning. Her forventer Danhaus at få en erstatning i fremtiden.

Fokus på klimavenlige huse

Siden starten i 1977 har Danhaus haft fokus på byggeri af huse i miljøvenlige materialer og med et lavt energiforbrug. Eksempelvis kan kunderne vælge elementer til husene som er CO2-neutrale. Danhaus har speciale i produktion af lavenergi rækkehuse, som også har været et vigtigt fundament for at vinde terræn inden for moderne bofællesskaber.

Træ som byggemateriale vinder større og større indpas. Danhaus har altid brugt træelementer som grundmateriale i væggene til alle elementerne, fordi det også giver et særligt godt indeklima.  

- Vi producerer i dag mange træhuse. Det er en stærk tendens, som er kommet for at blive mange år ind i fremtiden. Det er et udtryk for, at der nu er stort fokus på bæredygtigt byggeri, som vi har stået for siden 1977, siger Johannes Schmith.

Hans forventninger til fremtiden er positive.

- Vi har en ordrebog, der bugner. Vi har den fornødne kapacitet til at fremstille vores energi- og klimavenlige huse i Esbjerg. Vi har 135 dygtige medarbejdere og det helt rigtige lederteam. Alt peger i den rigtige retning, siger Johannes Schmith.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109