23948sdkhjf

Overskuddet fortsætter op hos vestjysk entreprenør, mens toplinjen falder under den halve milliard

Gråkjær Holding øger for andet år i streg resultatet med pæne procenter.  

Med et 2020/21-resultat før skat på 17,4 mio. kr. lagde entreprenørselskabet små 7 mio. kr. til overskuddet, der året før var blevet forbedre med næsten 50 mio. kr. 

Resultatet var ifølge det Holstebro-baserde selskab som forventet og - med direktør Henrik Skaarups ord - tilfredsstillende:

- Vi har i årets løb, til trods for Covid-19, oplevet en øget aktivitet i byggebranchen, hvilket har givet Gråkjær et løft i indtjeningen gennem fokus på bundlinjen frem for toplinjen. Vi segmenterer og prioriterer indsatsen der, hvor vi kan skabe størst værdi for Gråkjær og for vores kunder, siger direktøren.

Han henviser dermed indirekte til, at nettoomsætningen faldt med 84 mio. kr. til 491 mio. kr.

Bedste ordrebog i syv år

I årets løb har Gråkjær opført en række boligbyggerier, herunder har selskabet i april 2021 afleveret sit til dato største projekt på Poppelstykket i Valby, som består af 360 ungdomsboliger og 2.600 kvm erhverv. Desuden er der opført en stribe industri- og erhvervsbyggerier, og Gråkjær melder om stigende efterspørgsel på lager-, logistik-, og domicilbyggerier med videre.

Meget mere projektudvikling

Gråkjær har i årets løb valgt at investere i såvel bolig- som erhvervsgrunde. Virksomhedens tegnestue og projekteringsafdeling har i samarbejde med kommende lejere af erhvervsprojekter udviklet og opført byggerier.

- Vi har for eksempel købt grunden og opført 10.000 kvm lager- og logistikdomicil til en af landets største importører af hvidevarer, som nu har en lejekontrakt på ejendommen, siger Henrik Skaarup med henvining til et byggeri for køl- og hvidevaregrossisten  Scandomestic.

- Og vi har flere lignende projekter i støbeskeen, hvilket vi satser på vil være en voksende del af vores omsætning. Vi har derfor købt grundstykker op i både Vest- og Østdanmark, uddyberHenrik Skaarup.

- Vi har i dag i Danmark, det største antal ordrer i bogen, inden for de sidste syv år, fortæller salgsdirektør Martin Rindom.

- Vores byggesjak er eksperter inden for feltet, og mange landmænd prioriterer at benytte vores mangeårige erfaringer med opførelse af svinestalde med høj produktionseffektivitet og et optimalt arbejdsmiljø, fortsætter han.

Dansk fokus og udfordringer på byggesager

Det har ifølge Gråkjær været svært at opretholde aktiviteterne inden for norsk landbrugsbyggeri, blandt andet på grund rejserestriktioner, og derfor har virksomheden valgt at koncentrere kræfterne på det danske marked.

Det betyder, at Gråkjær i dag med 15 sjak inden for støbe- og tømrerfagene har øget egenproduktionen i Danmark. Dette supplerer mangeårige samarbejder med en række faste leverandører og underentreprenører på såvel bolig-, erhvervs- og landbrugsbyggerier.

Prisstigninger har sammen med forlængede ekspeditionstider på byggesager givet udfordringer for branchen.

- Vi oplever i flere kommuner forlængede sagsbehandlingstider, hvilket giver udfordringer i forhold til de bygherrer, der er klar med finansieringen og venter på at flytte i større og bedre faciliteter til deres produktion eller kontorer, forklarer direktør Henrik Skaarup.

2021/22-udsigterne fejler dog ikke noget set fra Holstebro: 

- Med den pipeline af byggesager, som vi har på plads nu, så ser vi meget positivt på det kommende år, siger en tydeligt tilfreds Gråkjær-direktør.

Gråkjær Holding A/S
mio. kr. 2020/21 2019/20
Nettoomsætning 491,8 575,4
Resultat før afskrivninger og finansielle poster (EBITDA) 24,9 14,4
Resultat før skat 17,4 10,6
Årets resultat 13,9 8,5
Balancesum 157,0 163,1
Egenkapital 73,3 59,3
Regnskabsåret blev afsluttet 30.04.2020.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
JOB i FOKUS
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.125