23948sdkhjf

250 pæle og kompliceret in situ-løsning danner fundamentet for Esbjergs nye vartegn

Men ved udgangen af juli kan Jorton give faklen videre på Det Maritime Center i Esbjerg, Lanternen, for her afslutter selskabet råhus-entreprisen, der blandt andet har budt på et imponerende in situ-arbejde og en omfattende pælefundering. 

Lanternen er tegnet af tegnestuerne Snøhetta og Werk , der har sørget for, at Esbjerg får et vartegn i den arkitektoniske superliga. Det står færdig i foråret 2022. 

Trods bygningens runde og bløde form, får den en råhed takket være det enorme, ovale in situ-støbte betondæk og in situ-støbte søjler. 

Arkitekturen og formsproget har resulteret i et kompliceret byggeri, hvor et stort forarbejde har været nødvendigt. 

- Der er gået et stort forarbejde forud for den endelige støbning. Vi har først og fremmest arbejdet meget med opklodsningen, hvor vi har brugt en plastikopklodsning, der næsten ikke er synlig, og som skaber et rigtig flot resultat. Vi har lavet flere mock-upper, så vi sammen med arkitekt, rådgiver og bygherre har kunnet finde den bedste løsning, fortæller Martin Bech Jensen, der er formand hos Jortons afdeling i Esbjerg, i en pressemeddelelse fra selskabet. 

- Vi har flere i betonsjakket, som aldrig har været med på så stor en dækstøbning som denne, og de har ellers prøvet en del da de tilsammen har over 100 års erfaring. Det siger lidt om størrelsesordenen. 

250 pæle i 17 meters dybde 

Det er også værd at bemærke, at byggeriet og støbningen ikke foregår med benene solidt plantet på jorden. Derimod foregår det på et enormt fundament af pæle, der er banket ned i havbunden ud for den jyske vestkyst. 

– Forinden støbningen har vi også udført en pælefundering, hvor 250 pæle er blevet slået ned i 17 meters dybde hvorpå lanternens fundamenter er støbt, fortæller Martin og uddyber: 

- Udfordringen på denne sag har ikke været håndværket, men logistikken. Vi har arbejdet på en blind vej og har været omgivet af vand. Alene det, at få de enorme mængder af forskallingselementer ind og ud af pladsen, har krævet en grundig planlægning for samtidig at sikre sig, at arbejdet skred frem efter tidsplanen. 

- Men vi har gennem hele projektet haft en god fremdrift og tidsplanen er og vil blive overholdt. Det er sket takket være gode folk, grundig planlægning, og så har vi fået stor hjælp af vores tårnkran, der har kunnet afdække hele bygningen, siger Martin.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Send til en kollega

0.141