23948sdkhjf

Middelfart vælger duo til institutionsbyggeri og sætter den frivillige bæredygtighedsklasse i spil

Rum og Oluf Jørgensen har vundet Middelfart Kommunes udbud af totalrådgivning til opførelse af Ny Hyllehøj, en integreret daginstitution ved Hyllehøjskolen i Middelfart. 

Ambitionen er, at Ny Hyllehøj bliver en attraktiv og bæredygtig daginstitution, der kan inspirere både i og udenfor kommunegrænsen – også i fremtiden. 

Ny Hyllehøj får plads til 88 børnehavebørn og 24 vuggestuebørn og ventes at blive på cirka 1.200 kvm. Middelfart Kommune har afsat 25,9 mio. kr. til byggeriet i budget 2020 og 2021.

Udformningen af Ny Hyllehøj daginstitution tager udgangspunkt i fire væsentlige designparametre: Fællesskaber på tværs, der blandt andet indebærer at skabe muligheder og rum, der kan styrke samarbejdet med den nærtliggende Hyllehøjskolen, Tryg ankomst, Didaktiserede uderum og Rum i terræn, hvor der i indretningen og disponeringen skal tages højde for det skrånende terræn, der rummer mange kvaliteter for leg og læring. 

Kommunens målsætning er, at en nye daginstitution i pædagogik og arkitektur skal være med til at danne og uddanne børn til livsduelige verdensborgere og dermed synliggøre visionen ”Fra Middelfartbarn til Verdensborger” på dagtilbudsområdet.

Afprøver den frivillige bæredygtighedsklasse 

Middelfart Kommune har en målsætning om at arbejde ambitiøst med bæredygtighed. I den kontekst indgår Ny Hyllehøj som en af Realdanias cases i afprøvning af den Frivillige Bæredygtighedsklasse, der medtager livscyklusvurderinger af den samlede bygning, skærpede krav til dokumentation af miljøpåvirkning fra byggepladser og håndtering af uønskede stoffer på EU’s kandidatliste. Bæredygtighed vægtes således højt, hvilket også skal afspejle sig i materialevalget.

Mere om den frivillige bæredygtighedsklasse 

  • Den frivillige bæredygtighedsklasse (FBK) i Bygningsreglementet skal fremme bæredygtigt byggeri i Danmark og sætte fokus på indeklima, livscyklusanalyse og totaløkonomiske beregninger. 
  • Den frivillige bæredygtighedsklasse, der blev præsenteret d. 29. maj 2020, administreres af Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen.

  • Målet er, at den frivillige bæredygtighedsklasse bliver obligatorisk i Bygningsreglementet i 2023. 

  • Indtil ordningen træder i kraft, vil der være en afprøvningsperiode, hvor bygherrer kan tilmelde projekter til en "casebank", som hele branchen derefter kan lære af. 

Mere konkret skal kommunen som bygherre afprøve og vurdere den frivillige bæredygtighedsklasse som et alternativ til DGNB på Ny Hyllehøj.  

Institutionsbyggeriet er et af 31 projekter, som modtager op til 200.000 støttekroner fra Realdania til at dække en del af de udgifter, der er forbundet med at anvende ordningen - herunder analyser, rådgivning og dokumentation.   

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125