23948sdkhjf

Stifter trækker direktør-stikket: Mange ejerledere bliver for længe

Efter 12 år har trælastgrossisten Bergsten Timber ikke længere en Bergsten ved roret. Stifter og indehaver Morten Bergsten har nemlig overladt direktørstolen til Jan Ipsen, der kommer fra direktørposten i det Bygma-ejede trælastagentur Hjalmar Wennerth.

– Det har jeg valgt, fordi der i ejerledede virksomheder tit sker det, at man får begyndt den proces for sent i forhold til at få sat gang i et generationsskifte, forklarer 55-årige Morten Bergsten til Wood Supply

– Så sker der gerne det, at stifteren så at sige bliver så meget ét med selskabet, at man nærmest er nødt til at blive, og til sidst snurrer hele forretningen om ham, der har grundlagt den, og det kan den sådan set gøre i al evighed, hvilket, jeg ikke tror på, er sundt, uddyber den nu tidligere ejerleder.

Af samme grund har han de senere år gjort sig særligt umage for ikke at blive uundværlig.

– Jeg har i min forberedelse set meget til at gøre personalet selvstændige og arbejde sammen som et hold, ligesom det har været vigtigt, at ikke alt skulle omkring mig, og der blev truffet selvstændige beslutninger, så i dag køres den daglige drift i princippet af medarbejderne som et hold, fortæller han.

Et match rent menneskeligt

Helt har Morten Bergsten dog ikke forladt selskabet. Da han 1. maj trak sig fra direktørposten, indtog han i stedet formandsstolen i Bergsten Timbers bestyrelse, og dermed kulminerede den proces, han for alvor satte gang i for tre år siden.

– Tankerne om et generationsskifte begyndte jeg at arbejde med i 2017, i 2018 satte jeg en bestyrelse ind, og så tog vi fat i opgaven med at finde en ny direktør, og i løbet af efteråret 2019 gik vi for alvor i gang med at søge, fortæller han om det veltilrettelagte forløb.

Direktørjagten blev sat ind i samarbejde med et rekrutteringsbureau, og da Jan Ipsens navn kom på bordet, spidsede bestyrelsen ører.

– Det er jo en snæver branche, hvor vi kender hinanden, og da Jan dukkede op i feltet, var vi ikke i tvivl om, at den mulighed skulle tales til ende, fortæller Morten Bergsten.

Han peger på, at Jan Ipsen først og fremmest er en rigtig dygtig fagmand.

– Men han har også hjertet på rette sted, og det er nok især vigtigt i forhold til en ejerledet virksomhed, hvor man selv har siddet en årrække og passet godt på organisationen. Så det er også et rigtig godt match rent menneskeligt, lyder det. 

45-årige Jan Ipsen indtræder den 1. juli også i ejerkredsen bag Bergsten Timber, hvor Morten Bergsten fortsat er majoritetsejer.

Kursen er lagt

Bergsten Timber, der har til huse i Køge, blev grundlagt i 2009, og har siden udviklet sig til en etableret spiller på den danske trælastscene. Hjulpet på vej af corona lykkedes selskabet sidste år med at løfte bruttofortjenesten fra 12 til 20 mio. kr., mens bundlinjen før skat voksede fra 6,3 til 12,0 mio. kr.

– Vi er i en branche, der arbejder med en meget lille procentmarginal, så priserne betyder meget, og her er de voldsomme prisstigninger selvfølgelig kommet til udtryk, forklarer Morten Bergsten, der dog understreger, at virksomheden også har taget markedsandele det seneste år.

– Så selvom vi følger markedet, når det går op og ned, så er det her noget, vi vil gå efter som den nye standard, siger han om 2020-tallene.

At Jan Ipsen nu har overtaget roret, får ifølge Morten Bergmann en absolut positiv betydning for den vej, Bergsten Timber har lagt for de kommende års vækst.

– Dog er det her direktørskifte ikke en revolution eller noget, der kommer til at betyde store strategiændringer, fastslår Morten Bergsten, der derimod peger på, at de seneste års gode momentum i bund og grund ”bare” skal fastholdes.

– Vi fortsætter det, vi har sat i søen. Blandt andet har vi gennem en årrække udvidet og udviklet vores projektafdeling, der fortsat er stærkt voksende, og det er et af de områder, vi også fremover kommer til at holde stort fokus på, lyder det.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
JOB i FOKUS
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Send til en kollega

0.125