23948sdkhjf

Sådan kommer teknologi til at forstærke bæredygtigt byggeri

Problemerne med vaccinerne fra AstraZeneca og Johnson & Johnson bringer vaccineringen af folk herhjemme og i udlandet ind i forlænget spilletid. Ikke desto mindre synger pandemien efter alt at dømme snart på sidste vers, og det betyder, at vi inden længe igen fuldt ud kan samle os om det, mange af os blev afbrudt midt i: Nemlig målrettet at sænke CO2-udledningen - ikke mindst fra byggeriet.

Men hvordan drager vi maksimal fordel af det grønne momentum blandt politikerne, manifesteret herhjemme ved sidste års nye lejelov og lov om bæredygtigt byggeri samt i udlandet ved en grøn, handlekraftig Joe Biden og EU’s skærpede klimamål? Og hvordan kan vi profitere af, at virksomhederne rundt om byggeriet stort set alle har et dedikeret bæredygtighedsteam på bolden?

Det kan vi især ved hjælp af nye teknologier.

En blot få uger gammel undersøgelse foretaget af Autodesk blandt 600 beslutningstagere i byggeriet i Nordeuropa, heraf 50 beslutningstagere i Danmark, viser, at tre ud af fire beslutningstagere i byggeriet i dag investerer i teknologi og software. Hver anden forventer at investere endnu mere.

Det er i nye teknologier og gennem digital bæredygtighed, at det store, dynamiske grønne potentiale findes. Det er her, at virksomhederne kan høste grønne CO2-reduktioner, især ved at anvende cutting edge-teknologier så tidligt som muligt i byggefaserne.

Så hvordan vil nye teknologier gøre en grøn forskel?

Digitalisering fremmer

cirkularitet

Først og fremmest får digitalisering en nøglerolle i forbindelse med cirkularitet, altså systematiseret genanvendelse af materialer i nye byggeprojekter. Indtil videre har vi kun set få cirkularitetsprojekter i Nordeuropa, blandt andet i København, men netop gennem mere avancerede digitale værktøjer bliver det muligt at opskalere projekterne og sænke de alt for høje økonomiske omkostninger.

Bedre digitale redskaber vil gøre det markant nemmere at indregne materialers CO2-aftryk, for eksempel ved at arbejde med ’digitale tvillinger’, altså en virtuel ressourcebank over anvendte materialers CO2-indlejring.

Bedre digitale værktøjer vil også gøre det lettere for aktører i byggeriet at arbejde med DfMA, Design for Manufacture and Assembly, som er en anderledes måde at tænke design på. Ved at begynde designprocessen med at fokusere på et grønt slutresultat og kun anvende klimavenlige lavemissionsmaterialer får man en betydelig mere effektiv anvendelse af ressourcer i den cirkulære økonomi. Se bare på bilindustrien, hvor alt er vendt på hovedet for at CO2-optimere gennem DfMA.

Samtidig vil brugen af iterative designværktøjer a la Spacemaker (fysisk placering af bygning) og BIM (indretning) få endnu større betydning for den bæredygtighed, der skabes ved tegnebordet. Arkitekter, ejendomsudviklere og ingeniører vil fremover få flere data på bæredygtighedseffekter gennem design (eksempelvis lettere komponenter) og løbende dataopsamling i projekterne, der forebygger CO2-emissioner.

Samtidig vil software gøre det stadig nemmere at kopiere certificerede bæredygtige projekter og overføre dem til nye lokationer.

3D-print og robotter

Lad os kort slutte med, hvordan teknologi vil CO2-reducere ude på selve byggepladserne.

Danske Odicos ’Factory on the Fly’ er en containerløsning, der kan 3D-printe individuelt designede byggeblokke der, hvor der bygges. Derved spares logistikdelen fra det samlede CO2-regnskab. Øget brug af murstens- og udskæringsrobotter som Robot At Works fra Odense kunne også nævnes i den forbindelse.

‘Track-and-trace’-løsninger, øget brug af proptech samt automatiserings- og kontrolsystemer, som kobler varme, elektricitet, luftkvalitet, transport og logistik i ejendommene, vil være andre digitale løsninger, der vil forankre sig i de kommende år.

Kombineret med politisk handlekraft og et grønt, strategisk ledelsesfokus i virksomhederne vil disse skridt for alvor sætte strøm til cirkulariteten og ønsket om færre emissioner fra byggeriet og ejendommene. Lad os omfavne den udvikling.

Artiklen er en del af temaet Debat.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.141