23948sdkhjf

Aalborg Forsyning runder milepæl: Kæmpe 'sugerør' sænkes ned i kridtsø

Aalborg Forsyning har netop nået en milepæl i etableringen af det fjernkøleanlæg, der skal forsyne hele Nyt Aalborg Universitetshospital med køl. 

I denne uge blev det rør, der skal danne fundament for fjernkøleanlægget sænket ned i kridtsøen ved Aalborg Portland. 

Bag projektet står Aalborg Forsyning i et tværgående samarbejde med Aalborg Portland og Nyt Aalborg Universitetshospital. 

- Sammen med Aalborg Portland og Region Nordjylland får vi nu skabt et unikt og klimavenligt fjernkøleanlæg, hvilket vi ser som et vigtigt skridt i den grønne omstilling. Projektet er både nytænkende, driftssikkert og ressourcebesparende for vores miljø, siger Per Clausen, bestyrelsesformand i Aalborg Forsynings energidivision, hvor fjernkøling er et nyt forretningsområde.

En kompliceret operation

Rørnedsænkningen var en teknisk kompliceret operation, hvor et 27 meter langt rør med en diameter på en meter blev sænket ned i kridtsøen ved Aalborg Portland med hjælp fra en kran og dykkere i vandet.

Rørstykket går fra top til bund i søen og via dette skal der suges koldt vand op fra kridtsøen. Herefter bliver vandet ført direkte til en vekslerstation ved kridtsøen, hvor temperaturen i det kolde søvand overføres igennem en varmeveksler til vand, som cirkulerer i et lukket system igennem en 3,6 km lang ledning til Nyt Aalborg Universitetshospital.

Ved hospitalet bliver der opført en kølecentral med både vekslere og varmepumper. Kølecentralen kan dermed både bruges til at producere køl og varme, så der kan leveres køl til hospitalet og fjernvarme til fjernvarmenettet.

”Jeg glæder mig over, at vi nu kan se frem til at tage en innovativ og klimavenlig køleløsning i brug, som skal sikre både personale og patienter behagelige forhold på nordjydernes nye hospital, siger Ulla Astman, regionsrådsformand i Region Nordjylland.

Søen har en temperatur på mellem 5 og 14 grader over årets sæsoner, og netop de stabile temperaturer betyder, at Aalborg Forsyning kan opnå en meget høj effektivitet i fjernkøleløsningen til hospitalet.

Anlægget har en eeknisk kapacitet på 7,3 MW med mulighed for at udvide op til 11 MW. 

Det er planen, at fjernkøleanlægget sættes i drift i efteråret 2021.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Medlemmernes egne nyheder
Se alle medlemsnyheder
Mest læste
JOB i FOKUS
Gå til joboversigten
Seneste nyheder
Se seneste nyheder
Udvalgte artikler
Udvalgte nyheder fra forsiden
Gamle kontrakter og kvalitetskrav gør bæredygtighed til en udfordring på Femern
Se listen: Byggeriet tjente styrtende og postede milliarder i statskassen
Stort datacenter på vej til Nordjylland
Arkitektdirektør har ny omsætningsrekord i sigte
Boligafdeling i Kolding gennem største renovering i 60 år
Nu skal der idéer på banen: Tre teams udvalgt til nyt kvarter i Bagsværd
Andre Nordiske Medier
Metal Supply DK
Wood Supply DK
Building Supply DK
Jern & Maskinindustrien
Mester Tidende
Motor-magasinet

Send til en kollega

0.156