23948sdkhjf

Markante brancheaktører sætter fart på cirkulært byggeri: Om 10 år er det foran det traditionelle

Når vi skriver 2030, har cirkulært byggeri overhalet lineært byggeri i konkurrencedygtighed. Sådan lyder det fra en række førende aktører inden for cirkulært byggeri og digitalisering, blandt dem finder man J. Jensen Nedrivning, Tredje Natur, Danica Ejendomme og Lejerbo. 

Nu har de landet en stor investering hjem i Circle Bank, et nyt, treårigt projektsamarbejde der skal skabe en fælles, digital platform, som kan accelerere cirkulært byggeri. 

Målet i Circle Bank projektet er at bygge videre på de gode erfaringer og mange interessante eksperimenter omkring cirkulært byggeri, der har set dagens lys gennem det seneste årti. Ved at supplere med ny forskning og integrere med eksisterende redskaber og processer i branchen, vil konsortiet bag projektet bygge en digital platform, der skal være den cirkulære byggebranches foretrukne samarbejdsplatform. 

Fakta: Circle Bank

Circle Bank er et Grand Solution-projekt, der har til formål at samle byggeriets aktører om en fælles, digital platform, der samler og integrerer ny viden indenfor bl.a. scanning, nedrivning, materialehåndtering og arkitektonisk design.

Circle Bank har som ambition at skabe et beslutningsstøtteredskab og en markedsplatform, der understøtter cirkulært byggeri i Danmark såvel som internationalt.

Projektet er støttet af Innovationsfonden og Realdania gennem et samarbejde der har til formål at støtte forsknings- og udviklingsprojekter til bygge- og anlægssektorens omstilling til cirkulær ressourceøkonomi.

– Med Circle Bank samler vi fremover tilgængelig viden om cirkulært byggeri i ét digitalt beslutningsstøtteredskab, hvor vi samtidig kan spore og handle materialerne, fortæller Thomas Fabian Delman, direktør for virksomheden CB Nordic, der skal udvikle og drive den nye digitale platform, i en pressemeddelelse.

Skal have styr på materialerne 

Med et samlet budget på over 20 mio. kr. og en investering på 12,6 mio. fra Innovationsfonden og Realdania, har konsortiet taget hul på bestræbelserne om at støtte byggeriets aktører i omstillingen til en konkurrencedygtig cirkulær økonomi. 

- Vi har brug for et redskab, der kan sikre, at vi træffer beslutninger om cirkulært byggeri på et oplyst grundlag, og dermed sikrer, at vores ambition om at gennemføre så bæredygtige byggerier som muligt kan opfyldes, udtaler Robert Nellemann fra Danica Ejendomsselskab, som er en af partnerne i projektet og en af landets største, private bygherrer, i pressemeddelelsen. 

Han bakkes op af Flemming Rafn fra tegnestuen Tredje Natur, som også deltager i projektet. 

- I dag er det vanskeligt at genanvende byggematerialer i storskala, fordi vi ikke har styr på, hvor materialerne befinder sig, hvilken stand de er i og hvad vi må bruge dem til, supplerer Flemming Rafn.

Partnerne i Circle Bank

Projektets kommercielle partnere

CB Nordic ApS er stiftet for at sikre, at den viden der bliver skabt i projektet kan løftes ud i markedet til gavn for byggeriets aktører. Virksomheden er ejet i fællesskab af Circle Bank-projektets kommercielle aktører.

Tredje Natur er et arkitektkontor der skaber regenerative byer og udvikler skalerbare klimaløsninger til byens omstilling.

Matter bybrix er en arkitektvirksomhed, som rådgiver offentlige og private kunder i cirkulære udviklings- og strategiprocesser indenfor det byggede miljø.

J. Jensen Nedrivning A/S er en førende dansk nedrivnings- og miljøsaneringsentreprenør, som gennem innovative metoder har specialiseret sig i genbrug og genanvendelse af byggematerialer.

HD Lab er en teknologivirksomhed som forsøger at løse nogle af byggebranchens udfordringer gennem nye tilgange, samarbejde og effektiv brug af teknologi.

Twentyfifty er strategisk rådgiver med fokus på innovationsprocesser & forretningsudvikling i den cirkulære økonomi og grønne omstilling.

Projektets videnspartnere:

Teknologisk Institut, Byggeri & Anlæg repræsenterer Danmarks største koncentration af viden om byggematerialer.

Syddansk Universitet bidrager via SDU Life Cycle Engineering med kvantitative bæredygtighedsvurderinger og kommunikation.

Projektets aftagerpartnere

Danica Ejendomme investerer i fast ejendom for at sikre pensionskundernes opsparing et godt og sikkert afkast. Danicas ejendomsportefølje er en af Danmarks største.

Lejerbo er en af Danmarks største almene administrationsorganisation med boliger fordelt over det meste af landet.

Middelfart Kommune er en grøn vækstkommune hvor fokus på klima, bæredygtighed og Cirkulær Økonomi er en hjørnesten i det daglige arbejde, og den løbende udvikling.

Roskilde Kommune bidrager til cirkulær omstilling af byggeriet gennem partnerskaber, markedsdialog og bindende strategier med fokus på genanvendelse og bæredygtighed

Byggeriet som en del af løsningen 

Produktion, transport samt nedrivning og håndtering af affald i byggesektoren udgør 11 pct. af den globale udledning af klimagasser. Det er denne del af byggeriets fodaftryk, som projektet Circle Bank har fokus på. 

Byggeriet er desuden storforbruger af jomfruelige materialer, som projektet med sit fokus på genanvendelse også ønsker at reducere. 

Endelig har projektet en ambition om at være med til at nedbringe mængden af affald i byggesektoren, der ellers forventes at stige til mere end 2,2 milliarder ton på globalt plan frem mod 2025. 

Lineært byggeri er billigst - endnu 

Fra Teknologisk Institut, hvor Katrine Hauge Smith er projektleder på det stort anlagte projekt, er meldingen, at det i dag ofte er både billigere og nemmere at bygge med jomfruelige materialer, men det vil ikke komme til at fortsætte. 

– I takt med, at der indføres krav og målsætninger om at nedbringe CO2-udledning, som vi for eksempel netop har set det med den nye politiske aftale om bæredygtigt byggeri, hvor også ressourceforbruget fra byggeriet er i fokus, så er det blot et spørgsmål om tid, før den cirkulære økonomi bliver konkurrencedygtig, siger hun og uddyber: 

– Med de nye krav til håndtering af byggeaffald som branchen også bliver mødt med, så bliver det afgørende at kunne benytte genanvendte materialer i byggeriet. 

Når faldende omkostninger i det cirkulære byggeri møder de stigende omkostninger for lineært byggeri, forventer konsortiet bag Circle Bank, at byggebranchen vil ændre kurs i en mere bæredygtig retning.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
JOB i FOKUS
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.128