23948sdkhjf

Undgå øv-overraskelser, når du køber en ejendom

Investorer, som overvejer at købe en ejendom, har brug for en række rådgivere til at vurdere, om ejendommen er en fornuftig investering. Typisk trækker man på juridiske, regnskabsmæssige og byggetekniske kompetencer i processen frem mod, at sælger og køber indgår en aftale. Kort sagt foretager man en "Due Diligence," der betyder, at man systematisk gennemgår og undersøger ejendomstransaktionens forskellige aspekter. Målet er at indgå en handel på et oplyst grundlag.

Den byggetekniske undersøgelse og vurdering af ejendommen kaldes også for en "Technical Due Diligence -forkortet TDD - og omfatter en tilstandsvurdering af ejendommen samt en granskning af ejendommens tekniske dokumentation. Formålet er at give køber eller sælger et kendskab til ejendommens tilstand og fremtidige behov for investeringer for at minimere risikoen for negative overraskelser.

Estimeret budget for vedligehold

Den tekniske due diligence omfatter en tilstandsvurdering af ejendommens terræn, klimaskærm, tekniske basis-installationer og indvendige fællesarealer for kunne bestemme bygningens nuværende tilstand samt kortlægge og prisestimere de bygningsdele og tekniske installationer, som kræver udskiftning inden for en fem-ti-årig periode. Det kan have stor betydning for købers totaløkonomi, om en ejendom er vedligeholdt eller står over for en større renovering.

Som en del af processen etablerer man et elektronisk "datarum", hvor man uploader ejendommens dokumentation som tegningsmateriale, oplysninger fra offentlige myndigheder etc. Man gransker dokumentationen for at identificere forhold, der kan pålægge køber begrænsninger eller restriktioner f.eks. myndighedsmæssige forhold som lokalplaner, byggerettigheder og regulerende forhold eller påbud om ejendommen og dens fremtidige anvendelse.

Som afslutning udarbejder man en rapport, som beskriver en række identificerede opmærksomhedspunkter i forbindelse med tilstandsvurderingen af ejendommen og gennemgang af ejendommens tekniske dokumentation.

Der indgår også et fremtidigt budget for ejendommen, der dels redegør for hvilke bygningsdele eller tekniske installationer, som kræver udskiftning eller renovering inden for en kortere årrække (CAPEX), dels et estimeret budget for det fremtidige vedligehold af ejendommen (OPEX).

Tilpasses efter ønsker og behov

Omfanget af den tekniske due diligence kan tilpasses i både format og detaljer alt efter kundens ønsker og behov. Nogle ønsker at supplere med f.eks. en miljø due diligence for at afdække evt. miljømæssige udfordringer, oversvømmelsesrisiko eller kemi i byggematerialer.

Artiklen er en del af temaet Debat.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
JOB i FOKUS
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Send til en kollega

0.141