23948sdkhjf

Trio tegner og bygger DTU's 320 millioners klimalaboratorium

Danmarks Tekniske Institut (DTU) har netop underskrevet kontrakt med MT Højgaard Danmark, Moe Rådgivende Ingeniører og Christensen og Co Arkitekter, som sammen med DTU nu går i gang med at udvikle bygningen ”Climate Challenge Laboratory”. 

Med bygningen får DTU en ny forskningsfacilitet, der skal styrke den tværfaglige forskning inden for grønne teknologier, som kan bidrage til at accelerere udviklingen af grønne løsninger. Det skriver det tekniske universitet i en pressemeddelelse. 

Visionen er at skabe en bygning med laboratoriefaciliteter, der kan rumme et unikt forskningsmiljø i verdensklasse i en arkitektur, der – heddet det sig i pressemeddelelsen – understøtter innovation og samarbejder på tværs af discipliner, udveksling af viden og møder mellem mennesker.

Bidrage til campusmiljø

B313 placeres centralt på campus i et område med både studieboliger, specialiserede forsknings-bygninger og auditoriebygninger, og skal derfor være både inviterende og inkluderende med øje for stedet og hverdagslivet for både forskere, studerende, samt naboer fra lokalområdet og gæster på campus. 

Areal: cirka 10.000 kvm
Placering: DTU Lyngby Campus, 3. kvadrant
Vinderhold: MT Højgaard Danmark, Moe Rådgivende Ingeniører og Christensen og Co Arkitekter
Targetpris: 319,7 mio. kr.
Forventet byggestart: April 2022

Bygningen, tidligere betegnet B313, bliver cirka 10.000 kvm og har en targetpris på 320 mio. kr. 

Tæt samarbejde fra udvikling til udførelse

Tre hold har været prækvalificeret til opgaven, som de har løst i konkurrencepræget dialogform. 

De øvrige to team, som var prækvalificerede til opgaven var et team bestående af NCC, C.F. Møller og Søren Jensen Rådgivende Ingeniører og et team bestående af BAM, Niras og Vilhelm Lauritzen Arkitekter. 

– Det er afgørende for både proces og resultat at få sat et hold, som kan samarbejde ligeværdigt fra udviklingsfasen til selve udførelsesfasen. Det er vi overbeviste om at vi har fået med det vindende team, siger projektchef hos DTU Bygherre, Francois Svend Court-Payen, i pressemeddelelsen. 

– Teamet repræsenterer tilsammen de efterspurgte styrker inden for projektets fem pejlemærker; fremtidens forskningsfaciliteter, bæredygtighed, arkitektur, digitalisering og samarbejde, og vi ser meget frem til at komme i gang med projektet, tilføjer han. 

DGNB og lidt til

Projektet har fokus på bæredygtighed, både socialt, økonomisk og miljømæssigt. Ud over et krav om DGNB Guld, vil der være særlig opmærksomhed på at udforske en cirkulær tankegang, hvor livscyklusbetragtninger vil gennemsyre de beslutninger, der træffes i projektet. 

Det matcher også et ønske om at arbejde innovativt med valg af materialer. 

– Til det her projekt har vi udviklet et helt nyt visualiseringsværktøj, hvor CO2-regnskabet vises direkte i den digitale bygningsmodel. Når vi har en grov skitse af bygningen, kan vi for eksempel isolere alle facader og med det samme se, hvor stort et CO2 aftryk, de bidrager med, udtaler projekteringsleder fra Moe, Erik Krøll, og tilføjer: 

– I takt med at projektet forfines med informationer, kan vi se endnu flere parametre med betydning for bæredygtigheden og ikke mindst prisen. 

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.141