23948sdkhjf

Sønderjysk bygningskultur får et løft

Højer Byfond får tilført 6 mio. kr. fra Realdania til bevarelse af den sønderjyske by Højers ældre bygninger

Den sønderjyske by, Højer, rummer flere arkitektonisk værdifulde og ældre bygninger.

I 2017 blev Højer Byfond etableret for at skabe et større samspil mellem bygningsbevaring og de bymæssige forandringer. Der været rift om pengene i fonden, hvor der siden 2017 er kommet over 100 ansøgninger.

Derfor måtte bestyrelsen i sommer sætte bevillinger på pause, fordi der var fare for, at der ikke ville være flere midler at dele ud af.

Men nu har Realdania givet tilsagn om en bevilling på seks mio. kr. til byfonden, så der kan deles flere midler ud.

Værdi i fælles arbejde

Byfondens sekretariat oplevede hen over sommeren en fortsat stor interesse fra potentielle ansøgere. Både fra bygningsejere, der ikke tidligere har været i kontakt med byfonden, men også fra potentielle købere til ejendomme, der er til salg i byen. Der var samtidig flere gengangere, som havde en fornyet interesse for at igangsætte yderligere projekter på deres ejendomme.

Det er blandt andet et ønske om at udnytte byfondens momentum, der nu bærer frugt, og den ekstra bevilling fra Realdania åbner for nye ansøgere og byggeprojekter.

- Det er glædeligt, at så mange har søgt og fået midler til byggeprojekter i Højer, siger Eske Møller, projektleder og arkitekt i Realdania og formand for Højer Byfond i en pressemeddelelse.

Håber på flere projekter

- Det er ikke en selvfølge, men boligejerne har med stor velvilje taget imod indsatsen, og borgere i byen har hurtigt set se værdien i det fælles arbejde. Jeg håber derfor, at byfonden kan være med til fortsat at skabe folkelig interesse for bygningskulturens værdier i hele Tøndermarsk-området, fortsætter han.

Bestyrelsen i Højer Byfond håber, at man med den nye bevilling får sat gang i endnu flere byggeprojekter i Højer og særligt Storegade er i fokus.

Gaden spiller en central rolle i byomdannelsen og er byens bindeled mellem byrummene ved Torvet, Storegade og Møllepladsen. Samtidig er gaden en del af Marskstien - den 54 kilometer lange vandrerute, som går gennem hele Tøndermarsken. 

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
JOB i FOKUS
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.219