23948sdkhjf

Smid hockeystaven væk med træ

Når vi taler om byggeri i træ, handler det ikke blot om facader er af træ, men især om at selve bygningskonstruktionen opføres i træ.

Derfor glæder det os i Træsektionen, at der i den nye aftale om finansloven for 2021 lægges op til en grøn genstart af Danmark, og at der i den forbindelse bliver afsat 50 millioner kroner til at fremme det bæredygtige byggeri. Lige nu er der en stor debat om, hvordan man bedst muligt sikrer den grønne omstilling i byggebranchen optimalt. Og debatten har givet resultater. Nu indkalder medlemmerne af Folketingets bolig- og klima-, energi- og forsyningsudvalg nemlig til offentlig høring om den bæredygtige byggestrategi.

Pres på politikerne

Regeringen og finansminister Nicolai Wammen har brugt metaforen med hockeystaven, når de skal beskrive klimaindsatsen frem til 2030. Lidt omskrevet går den ud på, at man ikke gør så meget lige nu, men i stedet venter med de svære beslutninger. Men er det ikke at stikke erhvervet - og for den sags skyld - vælgerne blår i øjnene? Hvorfor dog gå og vente, hvis man kan tage fat allerede nu, så hockeystaven i det mindste får en anden facon? Eller måske bare smide staven helt væk?

Valget kan vi såmænd træffe allerede i dag. Fordi vi kan anvende eksisterende løsninger til at sætte klimakampen i højsædet. Vi kan allerede nu fokusere på nybyggeriet og lægge pres på politikerne, så de giver hinanden håndslag på, at der indføres ambitiøse grænser for, hvor meget CO2 et nybyggeri må udlede. Pudsigt er det, at når man spørger ordførerne på Christiansborg, kan det fra højre til venstre i salen nærmest ikke gå hurtigt nok, men efterspørger man konkret handling, bliver hockeystaven hevet frem.

I Træsektionen tripper vi utålmodigt efter at komme i gang. Gevinsten er enorm. En rapport fra Rambøll slår fast, at hvis nybyggede boliger bliver baseret på træ, kan det resultere i en gennemsnitlig årlig reduktion på 14,5 procent af CO2-udledningen. Læg hertil, at byggeri af træ giver et sundt indeklima og reducerer f.eks. allergier.

Her er altså et samfundsøkonomisk regnestykke, der giver mening. Træ er verdens mest miljøvenlige og fornybare ressource. Lad os gribe muligheden for reducere CO2-udledningen markant med det samme. Bolden ligger hos Regeringen og Folketingets øvrige partier. I Træsektionen spiller vi gerne med.

Artiklen er en del af temaet Debat.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.284