23948sdkhjf

Københavns byggepartnerskab føjer 5.500 kvm til prisbelønnet skole

Vækst bliver navnet på et 5.500 kvm nybyggeri i Sydhavnen i København, der skal huse både områdets mindste og største børn. Københavns Kommune og byggepartnerskabet Trust står for at udvikle og opføre den nye udskoling og daginstitution, oplyser parterne i en pressemeddelelse.   

Byggeriet er nødvendigt i takt med, at der kommer stadig flere tilflyttere med børn i Sydhavnen, som øger behovet for plads i området skoler og børneinstitutioner.   

Hvad er Trust?

Trust er Københavns Kommunes strategiske partnerskab, som består af Enemærke & Petersen, Kant Arkitekter, Nøhr & Sigsgaard, Dominia, Norconsult, Lytt Architecture og Kragh & Berglund, der gennem de seneste fire år har bygget og ombygget en lang række skoler og daginstitutioner i København.

Den nye bygning skal både huse områdets mindste og største børn i henholdsvis en nyetableret daginstitution samt udskoling. Vækst bliver således en direkte, men selvstændig udvidelse af den eksisterende Skolen i Sydhavnen, der tidligere er har vundet priser for sin funktionalitet og design. 

Visionen for det nye projekt er at skabe en bygning, der med sin udformning, disponering og materialeholdning skaber rammer, som både tilgodeser de mindste børns behov for udforskning og leg samt de største børns behov for udvikling og læring, lyder beskrivelsen.

– Vi glæder os over, at byggetilladelsen er på plads, så vi forhåbentligt inden længe kan tage første spadestik på byggeriet, siger Kasper Graa Wulff, chef for Byggeri København i Københavns Kommune, i pressemeddelelsen. 

Binder an til byen

Ved bygningen skabes der to meget forskellige udendørs fællesarealer, som på hver deres måde tager afsæt i begrebet ’vækst’. Skolen placeres i de første etager, mens daginstitutionen fordeles på de øverste etager med hver deres udendørs friareal. 

I stueetagen – kaldet ByLab – bliver der etableret et læringsrum med lege- og læringsøer, der binder byen og skolen sammen. Det gøres ved at løfte bygningen op på søjler, så byens gulv kan passere under og igennem. Her bliver der mulighed for, at de største børn både kan bevæge sig og få brændt noget energi af, mens der også er plads til at fordybe sig på små grønne lærings-øer. 

Daginstitutionen fordeles på to etager og får hver deres dedikerede udeareal over tre etager. Udearealet over etagerne, kaldet Væksthaverne, bindes arkitektonisk sammen med en stor samlende pergolakonstruktion, som skal gøre det muligt at begrønne udearealerne. 

– På bygningens tagflade er det vores ambition at skabe en legende verden hævet over byen. Dette er daginstitutionens udearealer, hvor beplantning vokser sig op langs tagfladen fra niveau til niveau og skaber børnenes eget univers, forklarer Karl-Martin Buch Frederiksen, kreativ chef hos Kant Arkitekter. 

Byggeriet forventes at stå klar til ibrugtagning i starten af 2023.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.158