23948sdkhjf

Erhvervsklynge skal styrke den danske bygge- og anlægsbranche

For et par år siden blev det politisk besluttet, at den danske erhvervsfremme- og innovationsindsats skulle tænkes meget mere sammen og adgangen for virksomhederne gøres nemmere.

Det blev startskuddet til en ny strategiproces hvor Erhvervsministeriet samt Uddannelses- og forskningsministeriet valgte at forene kræfterne prioriterer deres midler til en række sålaædte styrkepositioner.Det blev den nyetablerede Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse, der fik til opgave at udpege de erhvervsområder der skulle udgøre de nationale styrkepositioner og indstille hvorledes de samlede midler til erhvervsfremme og innovation skulle udmøntes.

Byggeri og anlæg som styrkeposition

I bygge- og anlægsbranchen fandt vi klogt sammen og arbejdede først for at få byggeri og anlæg anerkendt som en national styrkeposition. Det lykkedes, Derefter arbejdede vi benhårdt for at samle branchens aktører inden for innovation og erhvervsfremme om at afgive et samlet bud på en erhvervsklynge for byggeri og anlæg.

Også det lykkedes. Det skete via en sammenlægning af fem eksisterende innovationsnetværk og regionale erhvervsfremmeaktører. Dermed var erhvervsklyngen for byggeri og anlæg en realitet. I november 2020 kunne der holdes stiftende generalforsamling hvor der blev valgt en bestyrelse for erhvervsklyngen blev udpeget.

Fra 1. januar 2021 slår erhvervsklyngen formelt sine døre op. Det sker med hovedkontor i Albertslund og regionale kontorer i Odense og Aalborg samt planer om etablering af yderligere et kontor i Næstved. Klyngen forventes i opstarten at have 15 medarbejder, der dedikeret skal arbejde med at sikre innovations- og erhvervsfremmeaktiviteter inden for klyngens strategiske arbejdsområder som er:

Digitalisering og ny teknologi

Bæredygtigt byggeri og cirkulær økonomi

Smart city og smarte bygninger

Nye forretningsmodeller og internationalisering

Erhvervsklyngen for byggeri og anlæg skal stå i spidsen for udviklingsaktiviteter, der kan gennemføres i tæt samarbejde med videninstitutioner som fx universiteter, GTS institutter m.fl. Og lige så vigtigt, så skal erhvervsklyngen sikre at ny viden bliver effektivt formidlet til bygge- og anlægsbranchens virksomheder, det være bygherrer, rådgiver og arkitekter, materialeproducenter og udførende virksomheder.

Formidlingen af ny viden er vigtigt, idet ny viden meget gerne skal kunne omsættes til nye produkter og processer der kan blive til nye forretningsområder for bygge- og anlægsbranchens mange virksomheder. De nye produkter og processer der udvikles skal samtidig understøtte det behov der er i samfundet fx i forhold til grøn omstilling, bæredygtigt og energieffektivt byggeri.

Men ambitionerne slutter ikke her. Erhvervsklyngen skal tillige forstå at række ud til den omgivende verden. Det være sig i forhold til at hente ny viden. Men lige så vigtigt, at bygge- og anlægsbranchen forstår at benytte udvikling og afprøvning af løsninger i Danmark som grundlag for afsætning internationalt. Vigtigt at understøtte ideen om Danmark som udstillingsvindue for globale løsninger.

Ambitionerne og forventningerne til den nye erhvervsklynge for byggeri og anlæg er store. Med - rette. Det er unikt, at det er lykkedes at samle så mange parter omkring en fælles indsats inden for bygge- og anlægsbranchens innovations- og erhvervsfremmeaktiviteter. Klyngens rammer er skabt. Succesen står og falder med opbakningen fra branchens mange virksomheder, hvad enten de er bygherrer, rådgivere materialeproducenter, udførende eller har en anden rolle i byggeriets værdikæde. Vi kan kun opfordre til at bakke op om erhvervsklyngen for byggeri og anlæg.

Artiklen er en del af temaet Debat.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11