23948sdkhjf

Fejedrengen er en teleskoplæsser

Der drysser lidt ud hist og pist, og der dratter også noget af, når et biogasanlæg i 300 millioner kroners klassen kontinuerligt skal fodres med store mængder dybstrøelse fra landbruget, solsikkepiller, rest-guf fra fiskeindustrien og slagterier samt andet, der kan omsættes til biogas.

Tonsvis af materialer flyttes rundt på Vesthimmerland Biogas ved Farsø. Og det er uundgåeligt, at der løbende bliver svinet noget til på det otte hektar store areal. Og desuden kan det på udendørsareralerne drysse ned fra oven her i vintersæsonen.

Men der skal se ordentligt ud på Danmarks nyeste biogasanlæg, fastslår den daglige leder, Ditlev Høgh. Derfor havde han hyret en effektiv fejedreng længe før, anlægget var klar til at åbne for hanerne for den første biogas.

Ditlev Høgh gik på indkøb hos Scantruck A/S og købte en landbrugsteleskoplæsser i den store ende af Manitous produktskala og bad firmaet MO Implements om at levere en finsk Stark-fejemaskine i den store størrelse. Vupti! Fejedrengen var ansat. Det fortæller leverandøren i en pressemeddelelse.

Meget andet end fejning

- Selv om vi mest bruger den til fejning, magter teleskoplæsseren naturligvis meget andet end at køre med kosten. Vi bruger den blandt andet til læsning af solsikkepiller, hvor den problemfrit svinger rundt med 1200 kg. Når vi skal have omrørerne ud af gylletankene for service, er det Manitou’en, der løfter dem op. Den flytter halm og losser varer fra lastbiler, som vi har en konstant strøm af, fortæller Ditlev Høgh.

Der var egentlig ikke så meget at rafle om, da biogas-chefen skulle finde det rigtige grej. Han kom nemlig til Vesthimmerland Biogas med erfaring fra et andet biogasanlæg, som havde købt nøjagtig samme maskinpakke. Derfor fik distriktschef Freddy Lange Nielsen hos Scantruck en nem dag, da han kørte til møde med Ditlev Høgh.

Lavt lydniveau

- Det er kombinationen af høj ydeevne, stor trækkraft, manøvredygtighed og komfort i luksusklassen, der har sikret MLT840-145PS Elite en høj position både blandt landmænd, på genbrugsstationer og til materialehåndtering i det hele taget. Netop i de største modeller har maskinføreren helt uhindret udsyn 360 grader rundt med de store panoramavinduer, og med et lydniveau på blot 74 dB er har maskinen markedets mest tyste kabine, siger distriktschefen.

Kombinationen med Stark-kosten fra MO Implements har vist sig helt rigtig til renholdelse af arealerne i Farsø.

- Den finske fabrik har konstrueret kosten til virkelig at få noget fra hånden og efterlade et rent område efter fejning. Vesthimmerland Biogas har valgt den største kost i Starks S-serie med en arbejdsbredde på tre meter. Sidebørsterne øger med hver 40 centimeter, og der er plads til 3060 liter i opsamlertanken, fortæller Søren Holm fra den finske leverandør.

Det store biogasanlæg i Farsø sender biogassen ind i det store, statsejede gasnet, der drives af selskabet Evida. Ved årets udgang forventes omkring et halvt hundrede anlæg landet over at være koblet på nettet, som forsyner industrien, varmeforbrugerne og transportsektoren med grøn gas. Når Vesthimmerland Biogas kører for fuld gas, kan anlægget levere, hvad der svarer til forbruget i 19.000 parcelhuse.
Sigh

Kommenter på artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.141