23948sdkhjf

Ung forsker vinder en halv million fra Rambøll Fonden

Den 38-årige britiske arkitekt og forsker Colin Rose vinder Flemming Bligaard Prisen 2020, fra Rambøll Fonden, på 500.000 kr.

Prisen får han for sin indsats med at motivere byggebranchen over hele verden til at genbruge materialer og erstatte beton og stål med genbrugstræ.

Hvis det lykkes i Danmark, kan det nedbringe den danske udledning med 340.000 ton CO2 årligt.

Fondsbestyrelsesmedlem og Senior Group Director i bæredygtighed hos Rambøll, Neel Strøbæk, begrunder i en pressemeddelelse valget af Colin Rose:

- 11 procent af verdens samlede CO2-udledning kommer fra produktion af byggematerialer, især stål og beton. Colin Roses arbejde med at få byggebranchen til at bruge en ny stærk type genbrugstræ kan hjælpe os i branchen med at nedbringe CO2-udledningene, siger Neel Strøbæk.

Opgraderet krydsfinér

Formålet med Colin Roses forskning er at tilbyde et alternativ til beton og stål med en ny form for massivt træ, som ikke bliver brugt på det danske marked i dag, kaldet ’krydslamineret sekundært træ’.

Det er fremstillet af meget hårdt komprimeret genbrugstræ i lag, en slags opgraderet krydsfinér. CO2-udledningen ved produktionen er halvt så høj som beton, og træet har bundet CO2 i vækstfasen, så CO2-effekten bliver negativ, ifølge Rose.

- Hvis samtlige nybyggede boliger i 2020 i Danmark primært var træbaserede, ville den potentielle CO2-besparelse svare til cirka 340.200 ton CO2, skriver Rambøll i en pressemeddelelse.

- Træbygninger ville over en 50-årig periode kun udlede op til halvdelen af tilsvarende bygninger med konventionelle materialer. Træbyggeri kan derfor være med til at spille en væsentlig rolle i målet om at reducere Danmarks CO2-udledning med 70 procent i 2030, siger Neel Strøbæk.

En million tons spildt træ

Colin Rose stoppede som arkitekt i 2013 for at begynde som forsker på University College London, og her fortsatte han sit arbejde med cirkulær økonomi:

- Som arkitekt arbejdede jeg med at reducere klimapåvirkningen af mine projekter, ved blandt andet at bruge genbrugsmaterialer i stedet for importerede materialer. Og jeg har arbejdet med cirkulær økonomi som forsker også, siger Colin Rose og fortsætter:

- På globalt plan smider vi mere end fem mia. ton byggematerialer ud hvert år. I England alene går mere end en million tons træ til spilde årligt. Hvis vi kunne genbruge bare 10 pct. af træet som krydslamineret sekundært træ, ville vi kunne bygge 10.000 boliger hvert år, siger Colin Rose i en pressemeddelelse.
kargaard

Kommenter på artiklen
Tip redaktionen
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.125