23948sdkhjf

Spiller byggeprocessen optimalt?

Det kræver en gentænkning af byggeriets strukturer og snitflader og en reorganisering af de eksisterende kompetencer til konkret værdi for byggeriet, en ændring jeg har set effekten af. Lad mig uddybe med fodboldholdet som metafor.

Et overblik og et helhedssyn

Mit svar var klart - vi skal forbedre samspillet i byggeprocessen. De mange involverede skal lære at spille sammen og tune sig bedre ind på hinanden, frem for at spille solo med individuelle dagsordener. Vi skal kende vores egen rolle, kompetencer og værdi i byggeriets faser - men viden om de øvrige holdspilleres roller og opgaver er mindst lige så afgørende. Det bedste resultat opstår når hele holdet på bedste vis komplementerer hinanden og spiller efter det samme mål.

Dertil kommer viden om, hvordan egne opgaver løses i sammenhæng og bidrager til den samlede leverance. Det kræver en holdleder med en strategi, overblik og et helhedssyn.

Jeg ser alt for ofte at kampen er tabt bl.a. på grund af interessekonflikter, ringe kommunikation, manglende kompetencer, det forkerte tempo og dårligt og manglende arbejdsmiljø - støj der forstyrrer og forhindrer fremdrift i projektet. Mine erfaringer overbeviser mig om, at der er brug for en udvikling af nye samarbejder, hvor bygherrer står i spidsen for holdet der alle arbejder ud fra et fælles mål.

Bygherren i førertrøjen

Som holdleder er forudsætningen at du kan lægge en strategi, har erfaring med de forskellige positioner og tricks og at du har styr på den enkelte spillers fysik og kompetencer. Samme forudsætninger er der til bygherrer. Bygherrer skal vide hvad der kan forlanges af de forskellige parter for at opnå det bedste resultat.

Præcis som fodboldholdets træner, skal bygherren have rollen som leder, strategiker og besidde beslutningskraft. Bygherren skal tilbage i førersædet og have den primære opgave at lede og forene de individuelle parter til en helhed. En succesfuld byggeproces kræver beslutningskraft og fokus på den strategiske sammenhæng. I bund og grund handler det om, at vi skal spille hinanden rigtigt, allerede fra første fløjt.

Hvilke kompetencer har din rådgiver?

Hvis byggeforløbet skal blive vellykket, skal det hele vejen igennem ledes professionelt.

Der skal være styr på en lang række forhold, herunder lovgivningen, tidsplanen, økonomien, kvaliteten, risici, organisering, arbejdsmiljøet mm. Undervejs skal der træffes en lang række valg og man skal vide hvilke valg der bør træffes hvornår, samt hvilke konsekvenser de kan få. Man behøver som bygherre ikke selv at have styr på alle detaljerne, men man skal sikre sig, at andre har styr på det.

At resultatet bliver til en sejr frem for et nederlag, er i min optik afhængig af bygherres behov for rettidig viden og risikoafdækning, fordi det skaber de nødvendige og brugbare beslutningsgrundlag. Men den rådgivning kræver bred erfaring på tværs af de forskellige roller i byggeriet.

Artiklen er en del af temaet Debat.

Kommenter på artiklen
Tip redaktionen
JOB i FOKUS
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.141