23948sdkhjf

Tårnet tog prisen

Med det spektakulære 45 meter høje udsigtstårn i Gisselfeld Klosters skove er skabt et æstetisk smukt bygningsværk og en unik naturoplevelse.

Sådan indleder dommerkomiteen sin kendelse om "skovtårnet", der er udformet som en diagonal gitterkonstruktion, der er meget stiv og effektiv, alene baseret på helt lige elementer.

Vellykket samarbejde

Brugen af det vedligeholdelsesfri cortenstål som hovedkonstruktion har hurtigt vist sig som en fordel. Ikke blot fordi det får tårnet til at fremstå som en naturlig del af den omkringliggende skov. Men også fordi det gør omfanget af vedligeholdelse minimal som følge af bestandighed mod korrosion, oplyser Casper Paludan-Müller, associated director hos arkitektfirmaet Arup.

Bag om tårnet

Bygherre: Camp Adventure Development
Arkitekt: Effekt Arkitekter
Ingeniør: Arup
Hovedentreprenør: Levi Jensen A/S
Byggeleder: Arkhus
Højde: 45 meter
Rampelængde: 800 meter
Materialer: Cortenstål og egetræ
Cirkelslag: 12
Vægt: Cirka 500 ton
Brædder: 7.750
Tidligere priser Førsteplads Iconic Award 2017 – Visionary Architecture, Finale World Architecture Festival 2017, Finale World Architecture News 2017

Hvad der i det tidlige stadie af arkitektrenderinger fremstod vanskeligt at realisere, er gennem vellykket samarbejde og matematiske teorier blevet gjort til en forholdsvis simpel konstruktion at udføre.

- Dette samarbejde viste sig at blive forstærket gennem det fuldt parametriske og automatiserede workflow der udviklede sig i processen. Og netop stål fungerer optimalt som materiale til et automatiseret workflow, siger Casper Paludan-Müller.

Arkitektonisk nyskabelse

- I dansk sammenhæng er tårnets arkitektoniske udtryk en nyskabelse for et udsigtstårn, forklarer Casper Paludan-Müller.

- Med sin hyberboloide form tager tårnet udgangspunkt i en cylinder, hvis bund og top er maksimeret, mens midten omvendt er minimeret. Formen har som koncept næsten et hundrede år på bagen, men er aldrig før benyttet tilsvarende for et udsigtstårn.

Udformningen giver den besøgende et indtryk af at være nær ved skovens omkringliggende træer. I takt med at man bevæger sig videre opad, over trækronerne, udvider udsigtstårnet sig og der kommer mere afstand mellem ramperne.

Her åbner landskabet sig og udsigten forøges. Det hele kulminerer på toppen med en 360° udsigt over de sydsjællandske skove, og i klart vejr kan man se den københavnske skyline. Kaptain

Kommenter på artiklen
Tip redaktionen
JOB i FOKUS
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.14