23948sdkhjf

BIG vil bygge huse på månen

Habitater til mennesker er på vej - og de skal ligge på månen.

Under navnet Projekt Olympus samarbejder BIG med den amerikanske rumfartsorganisation NASA, og de amerikanske virksomheder Icon og Search+, om udvikling af huse til mere permanent bosættelse.

NASAs måneprojekt, Artemis, vil sende mennesker til månen inden 2024, og i forlængelse af det udvikles netop Projekt Olympus.

Artemis var i den græske mytologi tvillingesøster til Apollon, og derfor et passende navn som efterfølger til det legendariske Apollo-program fra 1960’erne, der kulminerede med Apollo 11-missionen og månelandingen 20. juli 1969.

Projekt Olympus

Størrelse : 195.5 m²
Lokalitet : Månen
Klient : Icon
Samarbejdspartnere : BIG, NASA, SEArch+

Nu er vi på vej igen. Formentlig med månen som en trædesten til fremtidige bemandede Mars-missioner.

- I samarbejde med Icon udforsker vi helt nye grænser for fremtidens byggeri med Projekt Olympus - både i forhold til materialer, teknologier og miljøhensyn. Vi tror på, at nogle af de løsninger og teknologier, vi skal bruge til løse vores massive klimaudfordringer på jorden, kan udvikles på månen, fortæller Bjarke Ingels, stifter og kreativ direktør i BIG, i en pressemeddelelse.

Månestøv som byggemateriale
Projekt Olympus vil blive bygget ved hjælp af Icons 3D-printteknologi, hvor månestøv vil være det vigtigste byggemateriale.

I partnerskab med Nasas Marshall Space Flight Center i Huntsville, Alabama, vil Icon teste månestøvet med forskellige proces- og printteknologier.

Testene skal hjælpe med at designe, udvikle og demonstrere prototypeelementer til et muligt fremtidigt fuldskala konstruktionssystem, som kan printe infrastruktur på månen.

- At bygge menneskehedens første hjem i rummet er det mest ambitiøse byggeprojekt i menneskets historie, og vi vil nå nye højder indenfor videnskab, teknologi og arkitektur, siger Jason Ballard, medstifter og adm. direktør for Icon, i pressemeddelelsen.

Han fremhæver også, at projektet ligeledes kan være med til at løse udfordringer på jorden.

Et af flere rumprojekter
Projekt Olympus er et i en række af rumrelaterede projekter hos BIG.

Hvem er hvem?

BIG : tegnestue i København, New York, London og Barcelona
Icon : udvikler avancerede konstruktionsteknologier
SEArch+ : udvikler designkoncepter til rumforskning
NASA : den amerikanske rumfartsadministration

- Hos BIG har vi over den sidste årrække arbejdet aktivt på at blive de første arkitekter, der får realiseret en bygning på en anden planet i rummet, siger partner i BIG, Jakob Lange.

- Gennem et samarbejde med Space Exploration Denmark har vi oparbejdet solid vidensbase om rumforskning og vores erfaring med udviklingen af Mars Science City og nu Projekt Olympus gør, at denne målsætning er indenfor rækkevidde, tilføjer han.

Et fjendtligt miljø
At bygge en bygning på månen er på mange måder udfordrende, påpeger partneransvarlig på Projekt Olympus hos BIG, Martin Voelkle.

På baggrund af erfaringen med Mars Science City har virksomheden søgt at udvikle "det første permanente månehabitat, der er modstandsdygtigt over for det fjendtlige miljø i rummet", som arkitekterne skriver i en pressemeddelelse.

- Vi har undersøgt de mest ideelle bygningsformer til at opretholde atmosfærisk tryk og beskyttelse mod kosmisk- og UV-stråling. Habitatet vil derfor blive designet med den iboende optimering, der kræves for bygninger i rummet. Byggeriet bruger også robotteknologi til konstruktionen, og der benyttes kun ressourcer, der allerede eksisterer på månen, siger han.

Det barske miljø skal med andre ord undersøges til bunds:

- På månen er der lav tyngdekraft og der er ikke noget tryk. Der er stråling, nedslag fra minimeteoritter - og der er utroligt koldt. Hele drejebogen for arkitektur skal gentænkes. Og det er selvfølgelig en stor og spændende udfordring for os, siger Jakob Lange.

Projekt Olympus er et af BIGs projekter i en række af rumrelaterede projekter. Mars Science City At bygge en bygning på månen er på mange måder udfordrende og Martin Voelkle forklarer, at en bæredygtig konstruktion på månen kræver intens forskning;

- På baggrund af vores erfaring med Mars Science City - der er udviklet til Dubai som en prototype til at udforske bygningsteknologier for ophold på Mars - har vi udviklet det første permanente månehabitat, der er modstandsdygtigt over for det fjendtlige miljø i rummet, og hvor omkostningerne ved transport af materialer kræver streng effektivitet, siger Martin Voelkle i pressemeddelelsen.

Her lyder det videre, at BIG har undersøgt de mest idelle bygningsformer til at opretholde atmosfærisk tryk og beskyttelse mod kosmisk- og UV-stråling. Habitatet vil derfor blive designet med den iboende optimering, der kræves for bygninger i rummet. Byggeriet bruger også banebrydende robotteknologi til konstruktionen og der benyttes kun ressourcer, der allerede eksisterer på månen. ///

Læs mere om måneprojektet:
Den svære kunst af bygge en månebase
Månen er en fjendtlig byggeplads
Bjarke Ingels stopper som formand

Artiklen er en del af temaet arkbyg.

Læs mere om: BIG
Kommenter artiklen
Tip redaktionen
JOB i FOKUS
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Se seneste nyhedsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.377