23948sdkhjf

Arkitektens hus fortæller historier fra junglen

Huset på den skrånende villavej tæt ved naturskønne Mølleådalen i Kgs. Lyngby er et banebrydende eksempel på den fremherskende ’nøjsomhedsarkitektur’, hvor form fulgte funktion.

Arkitekten var Viggo Møller-Jensen, som byggede til sig selv og sin familie i 1939. Huset med det simple materialevalg, der regnes for en stor inspirationskilde til det danske rækkehusbyggeri i 1970’erne og 80’erne, blev startskuddet til en lang og ærefuld karriere for Viggo Møller-Jensen både som selvstændig arkitekt og som professor på Kunstakademiets Arkitektskole.Junglehistorier
Siden Realdania By & Byg købte huset i november sidste år, er det blevet gennemgået på kryds og tværs, og samtidig har Nationalmuseet været rundt i huset for at opsnuse og kortlægge husets oprindelige farveholdning.

- Farveundersøgelserne viser, at huset kun er malet ganske få gange, og at der er ændret meget lidt i farveholdningen i husets 80-årige levetid. Farverne har altså været brugt meget bevidst som en del af det arkitektoniske udtryk og rummenes funktion og ikke blot som æstetisk dekoration, siger Realdania By & Bygs arkitekt og projektleder Frants Frandsen i en pressemeddelelse.

Særligt ét rum har fanget opmærksomheden, nemlig det gule rum mellem stuen og soveværelset. Rummet er malet af arkitekten selv - et gult tapet, hvorpå der er dyr og planter. Ifølge beretninger fra familien er rummet en visualisering af de junglehistorier, som Viggo Møller-Jensens digtede til sine børn på søndag morgener.

- Derfor vil vi nu sikre tapetet for fremtiden ved at restaurere det sammen med resten af huset, siger Frants Frandsen.

Læs også: Realdania By & Byg ramt af bedrageri og dokumentfalsk


Fokus på CO2-forbrug
Der vil være stort fokus på at nedbringe husets CO2-forbrug ved at etablere en ny og mere energieffektiv opvarmning og tætne døre og vinduer samt isolere i hulmure og under tag.

Udvendigt vil huset undergå en større istandsættelse, men det bibeholder til punkt og prikke sit nuværende udtryk med facader i gul tegl påført et laserende kalklag og en førstesal med klinkbygget bræddebeklædning samt grønmalede vinduer og døre. Også taget med tagpap og bølgeeternit samt selve tagkonstruktionen med udkragede synlige og afrundede bjælkeender restaureres og bevares.

Efter endt restaurering indgår huset i Realdania By & Bygs ejendomssamling, som tæller over 50 historiske ejendomme, der tilsammen repræsenterer over 500 års bygningshistorie. Med Viggo Møller-Jensens eget hus tæller samlingen af ’Arkitekternes egne huse’ 15 unikke arkitektboliger.

Kaptain

Kommenter på artiklen
Tip redaktionen
JOB i FOKUS
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.187