23948sdkhjf

Starten er gået: Almen boligforening bygger private boliger

Med entreprenørfirmaet Holm og Svendsen som totalentreprenør skød boligorganisationen PAB mandag gang i byggeriet af både almene boliger og andelsboliger på Vig Bakke i Odsherred.

Ifølge parterne bag er første gang, at der bliver opført private andelsboliger af et alment udviklingsselskab. 

Boligminister Kaare Dybvad Bek og borgmester i Odsherred, Thomas Adelskov, var  med til det, der var blevet et tilløbsstykke, da den første jord blev skovlet for de to nye byggerier, som ligner hinanden til forveksling. Men hvor det ene, Lerholm, kommer til at rumme 27 almene boliger på 65 kvm tilknyttet PAB, bliver det andet byggeri, Skjoldvig med 24 boliger på 88 og 102 kvm, opført som andelsboliger af PABs Udviklingsselskab.

Boligorganisationens udviklingsselskab

PABs Udviklingsselskab blev oprettet i marts 2019 med primært fokus på at opføre gode andelsboliger. Selskabets vision er at bidrage til en øget diversitet i lokalområderne, så ejerboliger, andelsboliger og almene boliger opføres uden skel.

Den almene sektor går ind på nye områder

Byggeriet på Vig Bakke er en del af et pilotprojekt, som PABs Udviklingsselskab står bag i samarbejde med administrationsorganisationen FA09. Pilotprojektet havde til formål at vise, hvordan den almene sektor kan bevæge sig ind på nye områder og bidrage til større diversitet i vores boligmasse.

Projektet er eksponent for en tendens, hvor private selskaber og almene boligorganisationer på eget initiativ inkluderer hinanden i byggeriet af nye boliger. Med oprettelsen af eget udviklingsselskab som sideaktivitet, fik PAB mulighed for selv at opføre blandede byggerier.

– Idéen er født, fordi vi gerne vil være med til at understøtte et mere varieret boligtilbud i kommunerne på lang sigt. Vi havde kundskaberne i at bygge, udleje og drifte effektivt, hvilket kunne bidrage til en sund økonomi i driften af andelsboliger, fortæller formand i FA09 og PAB, Nikolaj Jørgensen. 

Fakta

Lerholm: 27 almene boliger på 65 kvm

Skjoldvig: 24 andelsboliger på hhv. 88 og 102 kvm

Fælleshus på 150 kvm.

Arktitekt/rådgiver: Schou Birkendorf

Totalentreprenør: Holm og Svendsen

Fokus på lokalområdets helhed 

Begge byggerier i Odsherred har på mange fronter været drevet af lokale kræfter, som har støttet op om udviklingen af lokalområdet. Ud over andelsboliger og almene boliger bliver der også opført parcelhuse. Området får et fælleshus på 150 kvm for alle beboere på Vig Bakke. 

Direktør i PABs Udviklingsselskab, Lone Lund-Rasmussen håber, at deres erfaringer kan være med til at bane vejen for lignende projekter i andre kommuner: 

– En af de store udfordringer har været finansieringen, som er kommet på plads i samarbejde med DLR Kredit og Sparekassen Sjælland-Fyn. Vi har vist, at vores model fungerer i praksis, og vi håber, at landets kommuner vil være mere tilbøjelige til at støtte op om disse byggerier i fremtiden.   

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.157