23948sdkhjf

Lad materialerne blive på byggepladsen

Der er store gevinster at hente i at genbruge byggeaffaldet. Ikke alene at genbruge det, men at genbruge det på den selvsamme genbrugsplads, hvor det kommer fra. Man slipper for at køre det væk, eventuelt nedknuse det, og så køre det tilbage. Og man sparer i samme moment på nye jomfruelige råstoffer.

Det er konklusionen hos OP System, der sælger det østrigske mærke Rubble Master, som faktisk produceres i Nordirland.

- Gevinsterne er store, når vi taler miljø, emissioner og at spare på forbruget af råstoffer, siger salgschef for Danmark, Henrik Kildegaard til Licitationen Byggeriets Dagblad.

Sparer kørsel
- I stedet for at skulle læsse betonbrokker på lastbiler, køre det væk til nedknusning, og måske derefter køre det tilbage til samme byggeplads, eller alternativt til en anden byggeplads, så er det langt smartere at nedknuse betonen på stedet. Så kan man genbruge langt størstedelen af den gamle beton til stabilisering og opfyld på grunden. Det sparer så på eksempelvis stabilgrus, som er bruges i rå mængder af, siger han videre.

Rubble Master maskinerne er konstrueret så de nemt kan flyttes, og de kan producere nedknust beton i præcis de fraktioner, man gerne vil have på pladsen.

- Det er enormt fleksibelt. Maskinerne kan opbygges med automatisk frasortering af jern og endda plastik, træ og andre smådele. Det er kun et spørgsmål om at koble det rette udstyr på. Vi kan endda køre med dem på elektrisk drift. Dermed reduceres støjniveauet ganske også betragteligt. Så alt i alt er det en temmelig stor gevinst for miljøet, når man arbejder på den måde, siger han videre.

Store mængder
Han fortæller, at det kan dreje sig om ret store mængder, man slipper for at køre rundt med. Det kan eksempelvis være sådan, at man i stedet for at køre rundt med 80 procent af byggeaffaldet, kan genbruge de 80 procent og køre de 20 procent væk, oftest i form at plast, træ og gammelt jern.

Rubble Master 120 er en meget fleksibel maskine, der er nem at flytte med. Den kan udbygges efter behov med det udstyr, der skal til. Den kan sortere i forskellige fraktioner med videre.

- OP System har solgt et par stykker allerede i indeværende år, men interessen er til stede, netop fordi nedrivningsbranchen er begyndt at se på mulighederne for at lade så meget blive på pladsen som muligt, siger Henrik Kildegaard.

Det rykker
Han har stor erfaring med netop denne type maskiner, da han gennem mange år har arbejdet med genbrug, som er kraftigt relateret til nedbrydningsprocessen.

- Miljøet betyder jo mere og mere. Det er ikke nok, at vi skal køre elbiler. Vi må tage fat i byggeprocesserne også, for der bruges rigtigt mange kræfter på at flytte ting rundt, som måske kunne bruges samme sted igen, siger han.

Derfor handler det om at producere så lidt slutaffald som overhovedet muligt, og her kan en insitu-neddeling og sortering samt genanvendelse gøre underværker.

Nedknust beton kan sagtens gøre det ud for stabilgrus, så også her er der besparelser at hente på råstoffronten. Dertil kommer kørsel af råstoffer til pladsen.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.14