23948sdkhjf

LICITATIONEN MENER: Dårlig forberedelse betaler sig ikke

Der ventede byggebranchen en ny virkelighed, da 2019 blev til 2020. Her trådte nye regler i kraft, så det ikke længere er kommunerne, der tjekker brandsikkerheden og bygningskonstruktioner, men i stedet eksterne rådgivere og statikere.

Hurtigt gik det dog op for den ansvarlige styrelse - Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen - at der langt fra er uddannet nok statikere og brandrådgivere til at klare opgaven. Derfor etablerede den en overgangsordning, hvor de gamle regler fortsatte frem til 1. juli i år. Men det har ikke givet flere uddannede folk.

Nu mere end to måneder efter reglernes indfasning er der kun certificeret 174 brandrådgivere og 123 statikere. Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen har selv vurderet behovet til 250 statikere og lige så mange brandrådgivere. Så vi er altså langt fra, og det er kun med til at skabe unødige flaskehalse i landets kommuner.

I det overordnede billede er det jo ganske fornuftigt, at lægge flere kommunale opgaver ud til private aktører. Og på et område som den kommunale byggesagsbehandling, der ikke ligefrem er kendt for at forløbe helt smidig, er det endnu mere oplagt at inddrage private aktører, så sagerne ikke hober sig op i kommunerne.

Men udlicitering kræver også forberedelse, og eksemplet med brandrådgivere er et skrækeksempel på dårlig forberedelse. For markedet har jo ikke været klar til de nye krav. Derfor bør styrelsen reagere hurtigt og finde en løsning. For hindringerne for bygge- og anlægsvirksomhederne bliver kun større.

Artiklen er en del af temaet Lederen.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125