23948sdkhjf

De gamle sten har fået en renæssance

Hos ZURFACE, der er Danmarks største totalleverandør af naturstensløsninger med egne stenbrud på Bornholm, mærker de en stigende interesse for både de danske sten, men også for recycling af gamle sten.

I de senere år er der kommet en fornyet interesse for den bornholmske granit, som præger en stribe historiske slotte og ejendomme fx Christiansborg og Rosenborg Slot. De to milliarder år gamle bornholmske granittyper, som brydes på Bornholm, pryder også moderne byggeri som fx de 85 granitkugler foran Christiansborg, der i en elegant halvbue beskytter mod ubudne gæster.

”Vi har fire stenbrud på Bornholm, hvor vi bryder op mod ca. 10.000 m3 om året i alt,” fortæller Torben Enøe Rasmussen, som er partner i ZURFACE, der er Danmarks største leverandør af natursten, og han uddyber: ”Hos ZURFACE forhandler vi ikke blot danske sten, men sten fra hele verden. Vores fornemste opgave er at sikre, at kvaliteten er i orden, så vores kunder har de bedste materialer at arbejde med. Derfor bruger vi mange ressourcer på at teste og kvalitetssikre vores sten.”

Sten bidrager til grønnere byggeri
Hos ZURFACE mærker de også, at branchen er begyndt at efterspørge mere miljøvenlige sten. ”Vi genbruger gamle brosten, som fx har været dækket af asfalt eller maling. Vi har udviklet en maskine, som skærer ganske få centimeter af den forurenede sten, hvorefter den jetbrændes, så overfladen bliver mere skridsikker,” siger Torben Enøe Rasmussen.

"Vi har fire stenbrud på Bornholm, hvor vi bryder op mod ca. 10.000 m3 om året i alt”
Torben Enøe Rasmussen, partner i ZURFACE

ZURFACE har blandt andet brugt metoden i både Vejle - og Horsens kommune, hvor stenene er blevet genbrugt af brolæggere inde i de historiske midtbyer.

Ny maskinproduceret kantsten
En ny maskinproduceret kantsten fra ZURFACE har også ramt markedet. Hvor en traditionel kantsten er kløvet ved håndarbejde, er den nye ZURFACE OPTIMA savet og jetbrændt. OPTIMA giver ikke blot produktionsmedarbejderne bedre arbejdsforhold i forhold til kløvede sten, den er også både hurtigere og nemmere at sætte. Desuden giver dens affasning færre dæk- og fælgskader. ”Den nye ZURFACE OPTIMA kantsten er uden sammenligning det bedste, vi har set og arbejdet med. Den er nem at arbejde med, kvaliteten og det endelige udtryk er virkelig flot. Noget af det bedste er faktisk også, at det gør det nemmere at blive endnu mere stolt af det arbejde, jeg udfører. Og det er virkelig fedt,” siger Jimmy Drewsen, der er indehaver af Drewsen Brolægger. ZURFACE OPTIMA kantstenen er det klimabevidste valg indenfor kantsten. Dette skyldes, at produktion af materialer i natursten har en langt lavere CO2 udledning end ved konkurrerende materialer.

OM ZURFACE:
ZURFACE er Danmarks største totalleverandør af natursten til belægninger, facader, gulve og interiør.
www.zurface.dk

Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125