23948sdkhjf

Gulerod er bedre end pisk

Den dag Danmark lukkede ned på grund af corona, var bekymringen i byggebranchen stor.

For erfaringsmæssigt ved vi, at i kriser rammes byggeriet som regel først. Vi rammes hårdere, og vi er længere tid om at komme os end de fleste andre brancher.

Byggebranchen er både meget konjunkturfølsom og samtidig en branche, hvor der er behov for langsigtet planlægning. Branchen er eksempelvis dybt afhængig af, at der hele tiden uddannes nye, dygtige unge mennesker og har derfor brug for et stabilt ordreflow.

En tømrer kan jo ikke bare lukke virksomheden ned og så starte op i fuldt gear et år efter, for på det tidspunkt er de dygtige medarbejdere væk.

Og hvis man ikke har tilstrækkelig ordrebeholdning og beskæftigelse, tager mestre ofte ikke nye elever ind.

Det er en farlig udvikling, fordi det tager tid at uddanne dygtige håndværkere - vi kan ikke bare erstatte et par kloge hænder med teknologi. Derfor er det vigtigt hele tiden at have fokus på uddannelsen af næste generation i branchen - coronakrise eller ej.

Rekordhøjt antal elevaftaler
Støttepakker, fjernelse af anlægsloftet for offentligt byggeri, renoveringsprojekterne for hele den almene sektor og ikke mindst trepartsaftalen om elever og lærlinge, som vi indgik i maj, er gode tiltag. Med dem skræver vi hen over coronakrisen og skaber fornyet håb for fremtiden efter en periode med mørke skyer i horisonten.

Og resultaterne ser vi allerede nu. De seneste tal for indgåede uddannelsesaftaler er netop kommet. I juni i år er der indgået 10 pct. flere elevaftaler på murer- og tømreruddannelserne, end der gjorde i 2019.

Det er faktisk det højeste antal aftaler for tømrerelever siden 2003, som var det år, hvor vi begyndte at føre statistik over det. Hertil kommer, at de lange uddannelsesaftaler ser ud til at stige markant.

Virksomhederne vil altså rigtig gerne bidrage til fællesskabet og sikre uddannelsespladser til de unge. Dét viser virkelig, at tømrervirksomhederne tager et ansvar - og at guleroden virker bedre end pisken.

Forårets initiativer, som Træsektionen aktivt har medvirket til, viser med al ønskelig tydelighed, at politikerne skal tænke langsigtet og ikke gå i panik, når vi taler arbejdsmarkedsforhold. For det er det lange, seje træk og ikke slingrekurs, der skaber resultaterne.

Artiklen er en del af temaet Debat.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125