23948sdkhjf

Kan du bygge grønt i London kan du gøre det alle steder

Genanvendelse er vejen frem i en byggebranche, der er ansvarlig for 41 pct. af alt det affald, Danmark producerer.

Derfor er en lang række virksomheder gået sammen i et nyt fælleskab om at udvikle løsninger, der kan finde en forretning i affald og omstille byggebranchen til cirkulær økonomi.

I dag genanvendes 37 pct. af al byggeaffald, mens 52 pct., ifølge Miljøstyrelsens seneste affaldsstatistik, går til ’anden nyttiggørelse’, typisk nedknusning til brug som vejfyld eller støjvolde.

- Det er altså 89 pct. af al byggeaffald, der genbruges i en eller anden form, men det er baseret på ren vægt og volumen. Den store udfordring nu er at bevare byggeaffaldets værdi. Derfor er det så vigtigt med det nye samarbejde at arbejde videre med at designe fremtidens byggematerialer, så de senere kan skilles ad igen og genanvendes, siger arkitekt Kasper Guldager Jensen, direktør i GXN innovation, der er arkitektvirksomheden 3XNs bæredygtige udviklingsafdeling.

Stort forretningspotentiale
Sammen med CSR-rådgiver Tine Lange fra Responsible Assets har han taget initiativ til partnerskabet Circle House Lab, der skal medvirke til at nedbringe overforbruget af naturlige ressourcer i branchen.

- At designe, så det kan skilles ad, er en af de mest lovende modeller for, hvordan vi øger værdien i byggeriet. Det minimerer miljøbelastningen og skaber merværdi i form af øget fleksibilitet og mindre spild, siger han.

Circle House Lab udgav 13. august et såkaldt Green Paper, der formulerer målene og sætter fokus på blandt andet rammevilkårene for at udvikle markedet. Her medvirker blandt andre Stena Recycling, der genvinder fem mio. tons materialer årligt, vinduesproducenten Velfac, boligselskabet Lejerbo og arkitektvirksomheden Arcgency, der blandt andet står bag containerbyggerier som Cph Village på Refshaleøen.

Læs mere om den grønne omstilling:
Hun mærker at det grønne er blevet lettere at sælge

Kasper Guldager pointerer, at der ligger et kæmpe forretningspotentiale og venter forude.

- At meget store virksomheder som Velux og Rockwool nu er gået ind på den cirkulære bane giver mig håb om, at skaleringen vokser. For fem år siden overvejede stort set ingen at genanvende, og nu lægger Københavns Kommune, der er Danmarks største offentlige bygherre, detaljerede planer. Det er gået fra at være en idé, arkitekter og rådgivere bragte til bordet, til nu at være noget, også store bygherrer efterspørger, siger han til Arkbyg.

Øjenåbner i London
Kasper Guldager understreger, at det nye branchefællesskab også tegner sig ind i en ny æstetisk og kulturel dagsorden.

- Ved at genanvende byggematerialer fra ældre bygninger, genbruger man også selve byen, så fortidens holdes levende. Og nye developere kan se værdien, også for at sikre deres investering. Jeg fik en øjenåbner i starten af året, da vi blev bedt om at udvikle et højhus til Londons skyline indenfor ’the square mile’ - et af verdens absolut dyreste erhvervsområder. Og tilmed også et højhus som skal gå forrest på bæredygtighed. Ikke kun for klimaets skyld, men også fordi forretningsanalysen viser, at når huset står færdigt i 2026, er klimarigtigt byggeri afgørende for at kunne tiltrække talent i hjertet af London - udover placering naturligvis, siger han.

Bæredygtighed er med andre ord blevet et kommercielt parameter, som kan gøre den afgørende forskel. I London taler man, ifølge Kasper Guldager, om verden før og efter Greta Thunberg.

- Det tegner godt, når vi som arkitekter og designere ikke kun kan være med til at tegne bygninger, men også er med til at udvikle samarbejder og forretningsmodeller, siger han.

Højere op i hierarkiet
Netop håndteringen af det farlige affald - at ældre byggematerialer for eksempel indeholder asbest og PCB - bliver et afgørende værktøj i fremtidens nedrivning og sortering, siger direktør i Dansk Byggeri, Michael H.. Nielsen.

- Cirkulær økonomi er komplekst og derfor bliver fremtidens krav til dokumentation høje. Det meste byggeaffald ligger stadig i det laveste affaldshierarki, der bliver nedknust. Derfor gælder det om at få langt mere højere op i hierkiet, og vi bør allerede i dag forberede, hvad vi vil genanvende om 50 eller 80 år, siger han til Arkbyg.

- Det er afgørende, fordi halvdelen af klodens ressourcer i dag bruges i byggeriet. Et godt sted at begynde er at arbejde med ensretning for selektiv

nedrivning og materialepas, så vi ved, hvad det indeholder. Og så er der også udfordringerne med energistandarder.

Det kan være fristende at genbruge gamle gulve og vinduer, men hvis de ikke lever op til tidens energikrav, skal der andet til, siger han. ///

Artiklen er en del af temaet arkbyg.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125