23948sdkhjf

Corona har skadet forretningen - men åbner to store muligheder

Den rådgivende ingeniørbranche er som en talentfuld landsholdsangriber på vej ind til finalekampen. Men coronakrisen er en våd uldtrøje, som spilleren pludselig skal bruge som kamptrøje.

Foråret og sommeren 2020 har for branchen været den værste i mange år, og selv om Danmarks største rådgivende ingeniørvirksomhed Rambøll stadig har en fornuftig ordrebog, er virksomheden fortsat præget af den globale recession, som "The Great Lockdown" har ført med sig. Verdensbanken slog midt i juni fast, at den økonomiske depression som følge af Covid-19 nu er den dybeste siden Anden Verdenskrig.

- Vi har også oplevet, at en række kunder trykker på bremsen, siger adm. direktør i Rambøll Ib Enevoldsen, til Arkbyg.

Forskeren blev topchef

Ib Enevoldsen, adm. direktør hos Rambøll Danmark med 3.400 ansatte

Født 2. december 1963

Uddannet civilingeniør fra Aalborg Universitet i 1988 og ph.d i 1991
Ansat i Rambøll Gruppen i 1994, hvor han brugte sin forskerbaggrund til at gøre Rambøll til en af verdens førende inden for sandsynlighedsbaserede beregninger af broers bæreevner.

1999-2010: Lederstillinger i brodivisionen i Rambøll
2011: Direktør for Rambølls enhed inden for Infrastruktur & Transport
2013: Overordnet ansvar for hele transportområdet i Rambøll
2016: Adm. direktør Rambøll Danmark A/S

Han har fået udgivet mere end 70 artikler i internationale tidskrifter og været censor på universiteter og opponent på adskillige ph.d.-afhandlinger samt beklædt en adjunktstilling på Aalborg Universitet.

- Der, hvor vi i løbet af marts, april og juni blev ramt, var hos de kunder, der oplevede hurtige fald i omsætning, som shoppingcentre, lufthavne, restauranter og hoteller, der naturligvis bremsede op. Vi oplever også opbremsning i projekter i udlandet. USA holder vejret, og til den indledende optimisme, vi oplevede derfra, må jeg jo sige, at hvis noget er for godt til at være sandt - så er det jo nok løgn, siger Ib Enevoldsen.

Godt at være tilbage
Til gengæld er der her på kanten af efteråret også meget godt at glæde sig over, ifølge Rambøll Danmark-direktøren, der står i spidsen for 3.400 medarbejdere. Ikke mindst har områderne for indeklima, miljø og europæiske infrastruktur vist gode takter.

- Internationale kunder viste sig meget omstillingsparate og var som noget nyt villige til at tage virtuelle møder. Men jeg er også lettet over, at vi i Danmark er tilbage på den fysiske arbejdsplads, efter at have arbejdet hjemme. Vi er jo en projektorganisation, ikke en konsulentorganisation, og de største udfordringer ligger altid i grænsefladerne, hvor de direkte møder og kontakt er vigtige, påpeger Ib Enevoldsen.

Succes i Europa
Rambøll vil få gavn af anlægsloftets suspendering og frigivelse af Landsbyggefondens midler, men virksomheden forventer et 2020 med tilbagegang.

- Vi har en god ordrebog, men er fortsat usikre på tredje og fjerde kvartal og det kommende forår, hvor vi i nogle segmenter må forvente en betydelig nedgang. Til gengæld er jeg siden foråret blevet mere optimistisk med hensyn til de store infrastrukturprojekter, som jo kører i en cyklus på tre-fire år og som ikke på kort sigt bliver slået ud af kurs. Og vi har fortsat godt gang i rådgivningsopgaver i England og Tyskland, siger Ib Enevoldsen.

- I England arbejder vi med nogle af landets største bro- og jernbaneprojekter. Det er anlægsarbejder, som den britiske regering har sat ekstra skub i. Og i Tyskland bistår vi med rådgivning inden for højhastighedsjernbaner, som er et stort og voksende marked for os.

Og det er også nødvendigt. For som Ib Enevoldsen siger:

- Det politiske momentum om at udvikle og fremtidssikre infrastrukturen i Danmark har tabt fart. Der mangler et bredt forlig og en samlet plan for landets transportinfrastruktur - både veje, broer og jernbaner. Anlægsloftet i kommunerne, og manglende Christiansborgpolitisk fokus på den offentlige bygningsmasse, har efterladt især kommunale bygninger og veje i en tilstand, der flere steder er kritisk. Og på sigt kan blive dyr at udbedre, pointerer han.

Glem ikke det grønne
Derfor håber han, at verden før corona ikke bliver glemt. For der er stadig en grøn omstilling og et fossilfrit Danmark at adressere.

International gigant
Rambøll er en international rådgivningsvirksomhed, grundlagt i Danmark i 1945.

Den rådgivende ingeniørvirksomhed beskæftiger 15.500 medarbejdere fordelt i 35 lande, heraf 3.400 i Danmark.

Gennemsnitsalderen for medarbejderne i Rambøll Danmark er 39 år.

Blandt Rambøll Danmarks medarbejdere er der 48 nationaliteter.

- Der er stadig en stor præmie til den, der kan fortælle mig hvordan 2021 bliver, men på området for den grønne omstilling, der jo kører videre trods Covid-19, forudser jeg mere fart på. Der er fornuftigt nok blevet fokuseret på nogle af de klassiske områder, som energioptimering, byggeri, renovering og infrastruktur, men den grønne omstilling skal op i fart, siger han, og henviser blandt andet til, at Rambøll i dag er oppe på en 65 procents andel af alle fundamenter til havvindmøller, globalt set, siger han.

- Vi har i 10 år deltaget i Dgnb-samarbejdet og med forskellige samarbejdspartnere gik vi hen over sommeren ind og foretog renoveringer på skoler og institutioner. Desuden arbejder vi med forskellige scenarier for også den lidt mere fjerne fremtid. Jeg tror på, at investeringerne i for eksempel ejerlejligheder vil stige, og vi oplever stigende interesse for vores nye indsatsområder, indeklima, miljø og sundhed på blandt andet arbejdspladserne, herunder bedre hygiejne på landets byggepladser. Der er med andre ord plads til nye forretningsområder, og vi mærker også interesse fra udlandet, siger Ib Enevoldsen.

Læs mere om Rambøll: Lad kvinderne komme an

Store gevinster
Han tilføjer, at nyere undersøgelser viser store samfundsøkonomiske gevinster ved et godt indeklima.

- Bedre luftkvalitet og bedre ventilation på skoler betyder for eksempel langt bedre indlæring. 10 års skolegang i det rigtige indeklima og med den rette luftudskiftning betyder reelt et helt års ekstra skolegang.

Så hvor Ib Enevoldsen på nogle områder er mere optimist i forhold til de første måneder efter nedlukningen grundet corona-pandemien, er der til gengæld andre forretningsområder, der halter og som vil trække spor ind i næste regnskabsår.

- Før dette var der mange, der for eksempel så muligheder og byggede kontorer og erhvervsbyggeri uden at have en ankerlejer, der var en offensiv tankegang, og nu er det afløst af en defensiv indstilling. Det må vores scenarier for fremtiden naturligvis også afspejle, siger han, og anbefaler at man grundigt drøfter for eksempel anlægsloftets konjunkturregulerende effekt igennem, og bruger den aktuelle lempelse som trædesten.

Hvad er det vigtigste, du har taget med dig fra corona-krisen?
- At vi står sammen i virksomheden, og bakker hinanden op. Vi har været der for hinanden. Og vi har vist, at en god dansk tradition også lever i sådan en krisetid, nemlig at vi passer på arbejdspladsen og har været gode til at håndtere sundhedssituationen på arbejdspladsen, siger Ib Enevoldsen.

Og netop de gode sundhedsråd og viden om indeklima, luftudskiftning og luftkvalitet har Rambøll - midt under Covid-19-krisen - formået at gøre til en endnu større eksportartikel.

- Vi oplever at en række faste kunder, ikke mindst i USA, i stigende grad efterspørger rådgivning inden for miljøspørgsmål, luftkvalitet og indeklima. ///

Artiklen er en del af temaet arkbyg.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.187