23948sdkhjf

LICITATIONEN MENER: Dansk arbejdskraft skal stadig sikres

Antallet af udlændinge i den danske bygge- og anlægsbranche er efter 11 år med konstant vækst stoppet. Nye tal fra Dansk Byggeri viser, at udlændinge på de danske byggepladser er på næsten samme niveau som sidste år.

Umiddelbart skulle man tro, at det skyldes hele coronakrisen. Men det er ikke mange af de udenlandske bygningsarbejdere der er rejst hjem på grund af hjem- og indrejsereglerne. Årsagen er i stedet, at aktiviteten i bygge- og anlægsbranchen er stoppet som følge af konjunkturerne.

Alligevel er der stadig eksempler på større projektet, hvor den udenlandske arbejdskraft er i overtal. Opførelsen af Storstrømsbroen har mellem 60 og 70 pct. af den samlede arbejdskraft på udenlandske hænder. Ikke mindst italienere har qua den italienske hovedentreprenør på projektet fundet vej til Danmark.

De lokale bygge- og anlægsarbejdere på Sydsjælland og Lolland-Falster havde uden tvivl håbet på bedre chancer for at få foden inden for på byggeriet. Ifølge bygherrerne fordi kompetencerne ikke er der. Ifølge den lokale 3F-afdeling er lønningerne hos de italienske entreprenører for dårlige.

Udlændinge i byggeriet er kommet for at blive, og de er nødvendige for, at branchen kan følge med. Men det tyder ikke på, at kurven med udlændinge stiger i de kommende år. Derfor skal der selvfølgelig sættes alt ind på, at der er nok kvalificerede danske ansatte. Det kræver flere lærlinge, men også at kompetenceniveauet hos de ansatte hele tiden er opdateret.

Artiklen er en del af temaet Lederen.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094