23948sdkhjf

LICITATIONEN MENER: Hvor forsvinder de erhvervsaktive hen?

At beskæftigelsen i 2. kvartal i år faldt med 61.000, og ledigheden steg med 12.000 til 159.000 fuldtidsledige er vel set i lyset af coronakrisen ikke så overraskende. Det kunne egentlig være meget værre, og diverse hjælpepakker har selvfølgelig også hjulpet til, at tallene ikke er højere.

Men det er måske mere foruroligende, at 39.000 helt har forladt arbejdsstyrken i 2. kvartal. Det fremgår af Danmarks Statistiks arbejdskraftundersøgelse for 2. kvartal.

Før coronakrisen lå antallet af folk uden for arbejdsstyrken på sit laveste niveau i årevis, nemlig gennemsnitlig 775.000. Men med nu 813.000 uden for arbejdsstyrken er vi igen på et højt niveau. Det går i sidste ende ud over den danske økonomi, fordi der er færre til at bidrage til fælleskassen.

Men nok så vigtigt er det jo langt fra sikkert, at mange af dem, som er faldet ud under coronakrisen, kommer tilbage. Og det går selvfølgelig ud over virksomhederne. Ikke mindst bygge- og anlægsvirksomhederne, som allerede før coronakrisen skreg efter kvalificeret arbejdskraft, og som nu kan spejde langt efter den.

En undersøgelse fra SMVdanmark viser, at hver tredje af organisationens medlemmer i bygge- og anlægsbranchen var begrænset af mangel på arbejdskraft i 1. kvartal. Og med udsigten til en tidligere pension, som regeringen spillede ud med i tirsdags, og færre faglærte i arbejdsstyrken, står bygge- og anlægsvirksomhederne virkelig med en udfordring, som de ikke nødvendigvis kan løse alene. Det kræver politisk handling og en fælles forståelse hos byggeriets parter og Christiansborg.

Artiklen er en del af temaet Lederen.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094