23948sdkhjf

Leder: Når bøjede søm bliver til cirkulært byggeri

Det er et spændende projekt med meget store perspektiver og konsekvenser, som Realdania og Innovationsfonden nu skyder i gang med fokus på cirkulært byggeri. På godt dansk handler det om at sparke gang i byggeriets omstillingsproces henimod en mere bæredygtig og miljøvenlig profil. Transformationen er i fuld gang, men Realdania og Innovationsfonden vil med nogle millioner i ryggen accelerere omstillingen og hente ny viden, løsninger og metoder.

Genbrug og genanvendelse af byggematerialer skal tænkes ind i alle former for byggeri.

De fleste i byggebranchen vil vide, at det er lettere sagt end gjort. Især fordi det ofte er meget nemmere og billigere bare at bestille nogle nye byggematerialer frem for at genbruge eller genanvende. Det handler derfor også om, hvad der er økonomisk forsvarligt.

Under 2. Verdenskrig var byggebranchen særligt opfindsom. Manglen på byggematerialer betød, at branchen for alvor fik øje på genbrug og genanvendelse.

For eksempel kørte stifteren af grossisten Carl Ras, Carl Rasmussen, rundt på sin cykel i København og hev søm ud af hvert et bræt og hver en bjælke fra byggepladser, hvor der blev renoveret eller nedrevet bygninger. De mange bøjede søm blev rettet ud ved håndkraft og solgt på ny. Fordi det kunne betale sig. Efterspørgslen på søm var enorm.

Cirkulært byggeri skal altså kunne "betale sig". Det har Realdania og Innovationsfonden indset og derfor har de sat hele værdikæden i spil for at få bud på de bedst løsninger.

Artiklen er en del af temaet Lederen.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.14