23948sdkhjf

Kurven knækkede i maj: Første corona-måned med faldende omsætning i byggeriet

Maj blev den første måned under coronakrisen, hvor byggeriets omsætning lå lavere end i 2019, som var toppunktet af syv års opsving i bygge- og anlægsbranchen. Dansk Byggeri forventer et yderligere fald de kommende måneder, og at 2020 slutter med en samlet omsætning i byggeriet, der bliver lidt mindre end sidste år.

Danmark Statistiks tal viser, at omsætningen i byggeriet lå syv procent under niveauet samme måned sidste år. Bygge- og anlægsbranchen omsatte i maj for godt 23 milliarder kroner på hjemmemarkedet. Det er 1,8 milliarder lavere end i 2019.

Samlet for årets første fem måneder er der dog fortsat tale om et plus i omsætningen i byggeriet på 0,7 procent sammenlignet med januar-maj sidste år.

– Byggepladserne i Danmark blev heldigvis aldrig lukket ned som følge af corona. Byggeriet har derfor holdt næsen i sporet og strøm til værktøjet i foråret men i høj grad med opgaver, der allerede var i ordrebogen før coronapandemien ramte økonomien, siger cheføkonom Bo Sandberg, Dansk Byggeri i en pressemeddelelse.

– Derfor er det selvfølgelig også lidt bekymrende, men ikke helt uventet, at byggeriets omsætning i maj nu for første gang ligger markant under den tilsvarende omsætning fra 2019. Men det er næppe den sidste måned, hvor årets omsætning ligger lavere end sidste års, siger Bo Sandberg.

De største og mindste forhindrer stort omsætningsfald
Meget tyder på, at de allerstørste og allermindste bygherrer tilsammen sikrer, at bygge- og anlægsbranchen foreløbig har klaret sig hæderligt gennem coronaperioden.

– De offentlige bygge- og anlægsprojekter kører videre og er tilmed allerede blevet mærkbart oprustet som følge af det suspenderede anlægsloft i kommunerne. Hertil kommer at private boligejere har brugt hjemmearbejdsperioden og dele af rejsebudgettet til at sætte gang i nye boligrenoveringer. Til gengæld er der et midterfelt af konjunkturfølsomme opgaver for eksempel indenfor erhvervsbyggeri, som er negativt påvirket af corona, siger Bo Sandberg.

 Forsidefoto: Colourbox

Kommenter på artiklen
Tip redaktionen
Redaktionen anbefaler

Send til en kollega

0.171