23948sdkhjf

LICITATIONEN MENER: Dansk byggeri skal ud i verden

Danske ingeniør- og arkitektvirksomheder vinder ofte opgaver i udlandet. Men ellers er kompetencerne inden for bygge og anlæg desværre og beklageligt små uden for landets grænser.

Eksporten faldt kraftigt i 2019, og den har næppe klaret sig bedre i 2020, også på grund af corona. Halvdelen af branchens eksport bestod i 2019 af rådgivning, og eksporten var primært rettet mod EU-lande.

Og selv i EU er det en stor opgave at gå i gang, fordi reglerne er så forskellige fra Danmark til eksempelvis lande som Tyskland, Sverige eller Frankrig. Internationale koncerner som Sweco, NCC og Skanska viser os dog, at hvis man køber kompetencer op, så er grænseoverskridende aktivitet ikke umuligt, men givtig.

Muligheden er alternativt at indgå i alliancer på tværs af landegrænser med de risici, dette giver. Og der er hjælp at få.

Udenrigsministeriet har sænket prisen for eksportrådgivning og lancerede en lang, række tiltag, der skal styrke danske virksomheders eksportmuligheder og dermed danske arbejdspladser.

Det er tiltrængt. For to ud af tre virksomheder trækker sig ud af eksportmarkedet i løbet af det første år. Det er spild af ressourcer.

Forberedelse og kontakter er et must, når en virksomhed skal i gang uden for landets grænser. Guleroden er, at omsætning og indtjening flerdobles, hvis din viden eller produkt kan sælges i udlandet.

Risikoen er tilsvarende høj, men tænk lige, hvis man kunne ende med ikke at være afhængig af ét marked.

Artiklen er en del af temaet Lederen.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11